Nisu baš za njivu – gumeni opanci po kojima slika žena policajac

Seosko domaćinstvo nekada nije moglo da se zamisli bez gumenog opanka. Ova obuća je i danas popularna a posebnu inspiraciju dala je Dragici Jevtović koja ih oslikava na jedinstven način.

Dragica je bila prva žena – načelnik policijske uprave u jednom gradu. Na toj funkciju u Užicu, provela je više od šest godina. Kaže da sada, kada ima više vremena, uživa u crtanju, a naročito u oslikavanju gumenih opanaka.

„Umetnost je, dok sam bila načelnik i dok sam radila u policiji, nešto što je mene inspirisalo, davalo mi snagu da nastavim, jer policijski posao nosi puno stresa, puno obaveza, odricanja, velike odgovornosti i situacije gde treba da se bude hladne glave u donošenju značajnih i važnih odluka. Meni je crtanje sada umetnost kojoj mogu da se posvetim mnogo više. To mi je bio, osim porodice, izvor energije za dalje“, rekla je Dragica Jevtović, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Oslikavala je i staklo, flaše, vaze... Za umetnost se interesovala još od ranih školskih dana. Kaže, imala je divne učitelje u osnovnoj školi koji su u svakom učeniku mogli da pronađu ono što je najvrednije.

Policijskoj upravi u Užicu pripadaju stanice u Čajetini sa Zlatiborom, Kosjerić, Požega i Arilje i Bajina Bašta a Dragica kaže da je, dok je ona bila načelnik, ta uprava imala najveći procenat zaposlenih žena, više od 25 odsto, a da dobar broj njih je bio i na rukovodećim radnim mestima.

„Meni je drago da sam u svojoj karijeri načelnika policijske uprave, kao prva žena, pokazala da nema barijera u poslovima. Otvorila sam put, mislim, drugim ženama u ovoj profesiji da mogu biti na takvim radnim mestima i da mogu da donose odluke, mislim čak i bolje nego muškarci“, kaže Dragica.

Dodaje da je važno da policija bude u službi građana.

„Tu smo da kao profesionalci pružimo punu zaštitu građanima ali i da građani vide da mi imamo i neka druga interesovanja. Imamo kolege koji se bave crtanjem, vajarstvom, one koji su pravili predmete od drveta, a da ne pričam koliko njih ima koji su bili pesnici. To prilika da građani shvate da smo mi deo njih“, rekla je Dragica.

Kada govori o svojim interesovanjima i gumenim opancima koje oslikava voćnim i cvetnim detaljima, Dragica otkriva da su, zbog specifične podloge, prvi primerci bili eksperiment.

„Mogu da se koriste kao modni detalj, nisu baš da se izađe u njivu sa njima, za sada ih poklanjam prijateljima“, zaključila je Dragica.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво