Mural beogradskog umetnika u Madridu

U okviru umetničkog sajma "Urvanity Art Fair" Beogradski vizuelni umetnik Andrej Žikić Artez, naslikao je mural u jednoj od najprometnijih ulica u Madridu. Artez je do sada obojio zidove mnogih gradova, među kojima su Istanbul, Beč, Kairo, Almati.

Na četiri sprata u glavnoj, veoma prometnoj, gradskoj zoni Madrida, proteže se mural pod nazivom „O ovom gradu“.

Elementi na muralu su prepoznatljivi za rad ovog umetnika. To su nežni ženski lik, sobne biljke, kućice za ptice, knjige... Ovog puta predstavljaju poziv putnicima da dođu u Madrid.

Artez kaže da mural koji je naslikao priča o Madridu, mestu gde posetioci iz celog sveta mogu da dođu i uživaju u živopisnim umetničkim i kulturnim sadržajima koje taj grad nudi.

„Devojka prikazana na muralu drži gomilu knjiga važnih za istoriju i kulturu grada, kao i malu kućicu za ptice, koja poziva sve ptice selice da dolete ovde i osećaju se kao kod kuće“, rekao je Artez.

Njegov rad je izazvao veliku pažnju prolaznika, lokalnog stanovništva, ali i turista.

„U jednom trenutku sam se okrenuo i dočekale su me ovacije. Oslikavanje je posmatralo više od pedeset ljudi koji su mi aplaudirali“, priseća se Artez i dodaje da je kasnije saznao da je i Manuela Karmena, gradonačelnica Madrida, tražila organizatorima festivala da joj pošalju fotografije murala.

Festival "Urvanity Art Fair" predstavio je radove više od devedeset međunarodno afirmisanih umetnika.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 15. mar 2019, 01:34)
anonymous [neregistrovani]

Obožavam murale

To je za mene prava umetnost, namenjena svima, a ne može se preprodavati.