Temelji rimske građevine u dvorištu čačanske gimnazije

Tokom pripremnih radova za izgradnju fiskulturne sale čačanske Gimnazije, arheolozi su naišli na ostatke antičke građevine i skeleta iz srednjeg veka. Nalazište će, u skladu sa uputstvima Zavoda za zaštitu spomenika, biti sačuvano u okviru objekta nove sale, čija gradnja počinje za nekoliko meseci.

Arheološka istraživanja u dvorištu Gimnazije vršena su u nekoliko navrata proteklih godina. Krajem 2015. otkriveni su temelji velike građevine iz rimskog perioda, ali i hrišćanski grobovi ukopavani u temelje te, verovatno, javne zgrade.

Istraživanja su završena prošle godine, a po preporuci Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, nalazište će biti dostupno javnosti u okviru zgrade nove fiskulturne sale. Želja arheologa je i bila da se sačuva nalazište.

Katarina Dmitrović, arheolog Narodnog muzeja u Čačku kaže da to nije jedini objekat te vrste u gradu: „Mi već imamo Rimske terme, vrlo dobro poznat lokalitet i još nekoliko nalazišta u najužem centru grada, tako da smo sada sigurni da je lokalitet u dvorištu Gimnazije deo tog jednog većeg antičkog kompleksa u gradu Čačku“.

Upravo to nalazište izdvaja kao značajno, objašnjava Dmitrovićeva, zato što je Čačak ipak u rimsko vreme, bio jedan značajan centar – privredni, kulturni – što će biti otkriveno narednih godina ili decenija, prilikom istraživanja.

Ovih dana, Gimnaziji su iz Zavoda za zaštitu spomenika dostavljene preporuke za zaštitu nalazišta u okviru nove sale. Čekala se i izmena generalnog urbanističkog plana za centar grada, što je završeno krajem prošle godine.

Idejno rešenje je spremn,o a nalazište će biti u podrumskom delu sale i imaće poseban ulaz. Izradu projekta finansiraće Gradska uprava.

„Ukoliko mi u narednih desetak dana objavimo taj javni poziv, da izaberemo projektanta za jedno dvadesetak dana i da posle toga u roku od dva, dva i po meseca dobijemo projekat, posle toga treba da dobijemo građevinsku dozvolu. Kada dobijemo građevinsku dozvolu onda možemo da rešavamo problem finansiranja i izgradnje čitavog tog objekta“, rekao je direktor Gimnazije u Čačku, Ivan Ružičić, dodajući da već postoji idejno rešenje, koje predviđa da će sala biti dimenzija košarkaškog igrališta, da će biti ovalan, te da je taj oblik optimalan jer najbolje pokriva ovaj arheološki lokalitet.

Početak izgradnje nove fiskulturne sale očekuje se za nekoliko meseci. Gimnazija ima fiskulturnu salu koja je starija više od jednog veka i odavno je neuslovna za 1.140 učenika, koliko trenutno pohađa najstariju čačansku srednju školu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи