Kuda idu divlje životinje

„Poveži zeleno“ je međunarodni projekat revitalizacije i upravljanja ekološkim koridorima velikih sisara na teritoriji Karpatskog regiona i u Republici Srbiji. Institut za urbanizam Srbije i Nacionalni park „Đerdap“ sarađuju na projektu mapiranja staza kojima se kreću medved, ris i vuk.

Velike zveri koje žive na teritoriji Nacionalnog parka „Đerdap“ često prelaze i preko Dunava u karpatski deo Rumunije. „Konekt grin“ je međunarodni projekat revitalizacije i upravljanja ekološkim koridorima velikih sisara na teritoriji Karpatskog regiona i u Republici Srbiji.

Migratorni koridori predstavljaju puteve kojima se životinje povezuju između dva staništa na kojima se nalaze, objašnjava dr Marina Nenković Riznić sa Instituta za urbanizam i arhitekturu Srbije gostujući u Jutarnjem programu. Ti migratorni koridori često zbog izgradnje puteva, infrastrukture uopšet ili zbog građevinskih područja bivaju prekinuti čime dolazi do fragmentacije staništa. Ta fragmentacija staništa dovodi do toga da se vrlo često onemogućava i razmnožavanje takvih vrsta i njihova migracija.

Nenad Radaković iz Nacionalnog parka „Đerdap“ naglašava da je normalno da se životinje kreću i ne poznaju državne granice. Dunav jeste granica između Srbije i Rumunije ali vrlo često se dešava da divljač prelazi Dunav i zato je vrlo bitno da se utvrde ti migratorni putevi.

„Područje parka je veliko toliko da tu zajedno mogu da stanu Kopaonik, Fruška Gora i Tara, pa čak i jedan Uvac. Da bismo pokrili celo područje koristimo foto-klopke i kamere kako bismo utvrdili te puteve“, kaže Radaković.

Zakonska regulativa u oblasti prostornog planiranja i planiranja infrastrukturnih koridora i saobraćaja još uvek ne prepoznaje migratorne koridore velikih sisara. Kako dr Ninković Riznić ističe, problem je što mi posedujemo i zakonsku i stratešku osnovu za primenu i definisanje ekoloških koridora, međutim, postoji neusaglašenost između legislative koja se tiče zaštite prirode i prostornog planiranja.

„Austrija ima jako dobro razvijen sistem ekoloških koridora, Mađarska takođe, Češka, Slovačka, generalno to je praksa u celom svetu koja međutim, kod nas još uvek nije zaživela. Životinje moraju da migriraju. Zbog razmnožavanja, hrane tako da mora da postoji uzajamna sprega između zaštite prirode i prostornog planiranja“, dodaje dr Ninković Riznić.

Nenad Radaković iz Nacionalnog parka „Đerdap“ ističe da im je najveći problem đerdapska magistrala koja je najprometnija i da se često dešavaju uginuća divljači. Medved je povremeni stanovnik Nacionalnog parka. Ponekad sa kučevskih planina i timočkih šuma prelaze na područje Nacionalnog parka i dolaze skoro do Negotina. Što se tiče risa, ima oko desetak jedinki i oko četrdesetak vukova na području Nacionalnog parka „Đerdap“.

Projekat se realizuje u okviru Dunavskog transnacionalnog programa i u njemu učestvuje 11 institucija iz šest zemalja Evropske unije. Ceo projekat traje tri godine. Srbija se uključila polovinom prošle godine. Trenutno se radi na definisanju metodologije za mapiranje i evidentiranje koridora.

„Na kraju mi bismo trebali da imamo jednu mapu jasno definisanih ekoloških koridora koja bi kasnije, nama kao planerima, pomogla da nađemo mesta na kojima će se postaviti ti zeleni prelazi preko, na primer, đerdapske magistrale“, objašnjava dr dr Marina Nenković Riznić na kraju gostovanja u Jutarnjem programu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара