I dalje se ne zna da li je Coka vučica ili pas

Životinja koju su prošle godine radnici "Veterine Beograd" uhvatili u jednoj ulici u Mirijevu i dalje je smeštena u Beogradskom zoološkom vrtu. Da bi se utvrdilo da li je u pitanju mešanac vuka i psa ili čist vuk, potrebno je uraditi analizu DNK.

Kad naiđu radnici Zoo-vrta ili posetioci, Coka se uznemiri i ide levo-desno po malom kavezu. Komšije su joj vukovi i šakali, a na njenom kavezu i dalje nema table, jer je neophodno uraditi analize DNK da bi se utvrdilo da li je vuk ili pas.

Taj posao poveren je Biološkom fakultetu, u čijoj je laboratoriji ispitivan samo jedan molekul DNK. Čak i da je drugačije, posao stručnjaka ne bi bio lak.

Profesor dr Dušan Keckarević sa Biološkog fakulteta naglašava da je problem kada se analizira mitohondrijalna DNK što te analize mogu navesti na zaključak da je u pitanju pas. Pošto se zna da se ta mitohondrijalna DNK nasleđuje preko majke, takav zaključak se može doneti samo ako se sa sigurnošću zna da je majka pas.

„S druge strane, možete da dobijete rezultat da to odgovara ili je blizu sekvenci vukova koji su uhvaćeni u prirodnim staništima i da zaključite faktički da je majka vuk“, dodaje dr Keckarević.

Drugi deo analize odnosi se na upoređivanje građe tela, zuba, krzna i izgleda životinje i to treba da se uradi na Veterinarskom fakultetu.

Da bi saznali definitivno da li se radi o psu ili vuku ili o mešancu, morali bismo da analiziramo čitavu DNK te životinje. Da bi zaključili nešto iz toga mi bismo prethodno morali da imamo analizu jedne široke lepeze kako pasa tako i vukova i da imamo bazu njihovih sekvenci, odnosno rezultata analiza DNK sekvenci, objašnjava profesor Biološkog fakulteta.

„Onda bi mogli da tvrdimo analizom tih brojnih sekvenci da li postoje razlike na tom nivou između populacije vukova i populacije pasa i možda, kažem možda, da kažemo definitivno da li se radi pre o vuku ili o psu“, zaključuje profesor Dušan Keckarević.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštenje je drugačije. Postupak vezan za životinju koja je smeštena u Zoo-vrtu još se vodi, zajedno sa Inspekcijom za zaštitu životne sredine.

Na Biološkom fakultetu utvrđeno je da je reč o hibridu vuka i psa. U dopisu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede navodi se da do okončanja postupka nisu u mogućnosti da iznose detalje inspekcijskog nadzora, jer se protiv vlasnice vodi sudski postupak.

U svakom slučaju, sve dok se sa sigurnošću ne utvrdi da li je u pitanju mešanac ili vuk, Coka će ostati u Zoo-vrtu.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво