„Politikin zabavnik“ napunio 80 godina!

Novi broj „Politikinog zabavnika“, od jutros na kioscima, ima stotinu strana. Razlog je 80. rođendan časopisa čiji se prvi broj pojavio 28. februara 1939. godine.

„Koračaj lakim korakom u pravcu svetlosti koja jača ljudski duh“, jedan je od ciljeva Politikinog zabavnika, na koje nas podseća tekst Vladimira Bulatovića Viba, nekadašnjeg glavnog i odgovornog urednika časopisa čiji je slogan „za sve od 7 do 107 godina“.

Od 1939. do danas svojevrsan je let u svet, i poučan i zabavan kroz strip, nauku, umetnost, enigmatiku. Mnogi su uz njega rasli, zahvaljujući i njemu izrasli u stvaraoce. Imaju ukoričene Zabavnike i čuvaju ih kao najveću dragocenost.

„Mnogo toga je nastalo u detinjstvu baš uz Politikin Zabavnik, uz rubrike Verovali ili ne i Da li znate? Prvu nagradu za fotografiju, recimo, dobio sam baš od Politikinog Zabavnika za pre mnogo godina“, kaže Uroš Petrović.

Odrastati uz Zabavnik, pa postati deo tima koji ga stvara, velika je radost, ali i izazov.

„Za mene je najveći izazov da istorija postane zabavna, da priznam meni je istorija uvek bila dosadna i onda pokušavam da baš najzabavnije što mogu da pronađem, pronađem iz istorije i da to prikažem čitaocima“, ističe novinar Srđan Nikolić.

Za osam decenija Zabavnik je menjao format, urednike, ilustratore. Opstaje i u vremenu digitalnih medija.

„Sve ono što piše Zabavnik, verovatno može na ovaj ili onaj način da se nađe i na internetu, ali je to potrebno pretraživati, a Zabavnik na kraju napravi sam taj izbor i ponudi ga čitaocima“, ukazuje urednik Zabavnika, Zeferino Grasi.

Politikinom zabavniku stigla je i Vukova nagrada, a povodom 80. rođendana i himna. Na stihove Branka Stevanovića, muziku je napisao Zoran Simjanović. Izvode je novosadske „Frajle“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво