Šah, mat! Sa deset godina Marko ima više od 300 medalja i pehara

U njegovih deset godina stala je titula najmlađeg prvaka Srbije ikada, šest titula prvaka Vojvodine, više od tri stotine medalja, pehara. Marko Milanović iz Pančeva je i najmlađi osvajač prve seniorske šahovske kategorije. Neke od prvih izgovorenih reči bile su mu šah, rokada, šeh.

Marko je sa svega pet i po godina počeo da igra šah, najpre sa dedom i ocem.

„Prvo mi je deda pokazao kako se igra šah a onda je ukazao tati na moj talenat. Tata je počeo da me uči, a potom mi je našao i učitelja šaha“, počeo je Marko svoju priču gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Marko ima pet zlatnih medalja u pet različitih disciplina. U istoj sezoni, prošle godine, bio je najbolji u redovnom šahu, ubrzanom, brzopoteznom, u rešavanju problema i u školskom šahu. Pobedio je i na nedavno završenom Prvenstvu Vojvodine, i to učenike starije od njega.

Kaže da jeste teško doći do pobeda i da mora da se prilagodi svakoj disciplini, ali da može da se uspe. Šahovske majstorije vežba svakog dana, sat, do sat i po vremena.

„Najčešće se pripremam tako što posmatram kako protivnik igra i mogu da pretpostavim kako će igrati, ali veoma često se desi da on tako ne odigra i onda igram iz glave. Inače, uglavnom mogu da predvidim poteze“, objašnjava mladi šahista.

Osim prošlogodišnjeg uspeha u vidu brojnih priznanja, Marku je među najdražim nagradama ona iz 2015. godine, kada je postao prvak Srbije. Rado se seća i 2016. godine, kada je u Evropi podelio drugo mesto, a osvojio desetu poziciju na svetu.

Trenera nema i radi sa očevim prijateljem. Koncentraciju vežba najčešće matematičkim zadacima, a do nedavno je trenirao i stoni tenis. Ipak, šah voli zato što mu, kako kaže, pruža priliku za nadmudrivanje.

„Najteža partija mi je bila na prvenstvu sveta 2015. godine kada sam igrao sedam i po sati sa predstavnikom Poljske. Izgubio sam, pogrešio sam na kraju. Koštalo me je to što sam, između ostalog, otišao u toalet pri kraju igre. Bila je to svega dvominutna pauza. Imao sam na kraju samo dvadeset sekundi da odigram, pogrešio sam i to me je koštalo pobede“, priseća se Marko.

Iako mu je idol ruski velemajstor Aleksandar Morozovič, i šahom želi, kako kaže, dugo da se bavi, to mu neće biti profesija.

„Neću biti profesionalni šahista, biću amaterski. O tome šta ću biti, nisam baš razmišljao, možda ću se baviti matematikom", rekao je Marko, čiji mlađi brat Pavle, sa sedam i po godina, takođe pokazuje veliki talenat za šah. Pavle polako postaje Markova konkurencija u kući, i već je postigao zapažene rezultate na takmičenjima u kategorijama za mlađe igrače.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи