Nije Aladinova lampa, ali ispunjava muzičke želje

Kada se od dečačke očaranosti napravi posao, može se reći da su snovi ostvareni. To je pošlo za rukom Beograđaninu Milošu Miliću.

On je majstor za lampe, ali to ne znači da ukoliko neko ima neku pokvarenu treba da je nosi kod njega. Miloš Milić iz Beograda izrađuje i popravlja lampaše, odnosno muzička pojačala koja su se polovinom prošlog veka pravila za radio-prijemnike, da bi se potom koristila u muzičkoj industriji.

„Najlakše je uporediti lampu sa slavinom za vodu. Slavinom upravljamo mi sami malom snagom, a kontrolišemo veliku količinu vode. Isto tako lampa, signalom koji je mali, a koji dovodimo iz ajpeda, gramofona ili ce-dea, upravlja velikom snagom koja služi za pokretanje zvučnika“, objašnjava Milić.

Kao zaljubljenika u muziku, lampaši su ga očarali još kao tinejdžera na jednom koncertu. Završena elektrotehnička, ali i muzička škola omogućile su mu da i sam počne da izrađuje ovu vrstu pojačala.

„Na svu sreću imao sam prilike da upoznam pionire tog pokreta, da kažemo haj-faj pokreta sa lampama kod nas. Nažalost neki nisu živi, tako da sam uspeo uz lepo druženje da ukradem i malo znanja“, priseća se Miloš Milić.

Napraviti dobro lampaško pojačalo je veoma zahtevan i skup proces, jer materijali koji se koriste za to uvoze se iz raznih krajeva sveta. Zato lampaše mogu priuštiti samo pasionirani ljubitelji muzike, koji su spremni da za njih izdvoje i do nekoliko hiljada evra.

„Kad slušate neku omiljenu kompoziciju sa lampaškog pojačala imate osećaj da je taj izvođač pored vas. To je teško opisati rečima, najbolje da dođe neko da čuje. Uglavnom objedinjuje dva sveta – zaljubljenike u dobar zvuk i one kojima je to statusni simbol pogotovo preko“, ističe Milić.

Osim toga, pojedini muzičari i dalje koriste ova pojačala, a naročito su pogodna za žičane instrumente.

„Uglavnom su se zadržali kod gitarskih pojačala pogotovo što proizvode taj neki specifičan zvuk koji, opet se vraćam na to, moderna tehnologija pokušava da imitira. Najpoznatiji taj zvuk je Džimi Hendriks, to je taj neki baršunasti oblik zvuka“, ističe Milić.

Takav zvuk ne može da se opiše, može samo da se doživi, ističe Miloš. Zbog toga planira da ih osavremeni i učini dostupnim većem broju ljudi.

„Sledeći projekat koji spremam je lampaško pojačalo, ali za slušalice, koje će da bude prenosivo, jer ta, da kažemo, uslovno rečeno, mana ovog lampaša je što su veliki, teški, robusni što je nekad i prednost. Želim to sve da spakujem u prenosiv uređaj“, kaže Milić.

Ali čak i kada ostvari svoj plan, svestan je da će njegova pojačala ponovo biti primamljiva samo obožavaocima pojedinih žanrova muzike.

Ljubiteljima tehno ili pop muzike ovi lampaši neće trebati, jer su za to najbolja digitalna pojačala. Ali ako neko poželi da čuje toplinu i fine nijanse bluz, džez ili klasične muzike lampaši će to najbolje omogućiti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво