Samo dve godine igra šah, a već je šampionka

Kruševljanka Maša Đokić, šampionka je Centralne Srbije u šahu, u kategoriji do osam godina. Skoro da nema turnira na kojima igra, a da ne pobedi – od rodnog Kruševca do Soluna. Šahovski stručnjaci smatraju da je malo dece u svetu poput Maše, a ona kaže da joj je uzor Alisa Marić.

Šah igra tek dve godine, a već ima dvadesetak medalja i nekoliko pehara. Maša je đak prvak, energična, brzo misli, a u glavi uvek ima, kako kaže, bar dva poteza unapred.

„Ako imam pritisak igram teže je, ali ako nemam, mnogo je lako i brzo mogu da pobedim partiju“, kaže Maša Đokić dodajući da joj pritisak stvara strah od protivnika i da tada nema snagu i nije sigurna da može da pobedi.

Mašina drugarica Petra Erić otkriva da sa Mašom trenira šah: „Uči me zato što sam početnik“.

„Koliko pridaje važnosti šahu, toliko pridaje važnosti školi“, hvali Mašu učiteljica Biljana Minić.

Gde se Maša pojavi na turnirima, od rodnog Kruševca do Soluna, tremu imaju uglavnom njeni protivnici. Veliku podršku ima u porodici i matičnom šah klubu.

„Naš idol je Alisa Marić i želele bismo da je upoznamo na nekom događaju ili turniru“, priznaje Milica Đokić, Mašina sestra.

„Maša me podseća na velemajstora Zajić Milana, jer je on 2008. godine igrao prvenstvo sveta sa osam godina, koliko i ona ima sada“, kaže Gradimir Đorđević, trener u Šah klubu Kruševac.

Maša je dva puta osvojila titulu na kadetskom prvenstvu Centralne Srbije, a prvakinja je u šahu i Makedonije, u kategoriji do osam godina.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара