Lutrijski milioneri na mukama

Sinonim za srećnika mogao bi da bude dobitnik na lotou. Ipak, kada se u džep slije velika svota, možda i nije tako lako odlučiti šta dalje. Finansijski stručnjaci savetuju da treba omogućiti da „novac generiše novi novac“.

Građani kažu da, kada bi dobili loto-premiju, ne bi otkrili svoj identitet i da bi bar deo dobitka na lutriji poklonili. Od ostatka novca bi negde otputovali, kupili stanove, kola.

Savet je da se deo novca svakako uloži, i to prema preporuci onih koji novcem umeju da upravljaju.

Dušan Uzelac sa portala kamatica.com savetuje dobitnike na lutriji da se konsultuju sa investitorom, konsultantom za finansijska ulaganja i sa brokerima.

„Potrebno je da se čuju sve te informacije i saveti da bi taj novac na kraju krajeva obezbedio kontinuiran priliv, bilo kroz nekretnine, investiranje u berzu ili neki biznis. Poenta je da novac generiše novac“, kaže Uzelac.

Stručnjaci poručuju da je najsigurnije je ulagati u državne obveznice. Dobitak je od jedan do tri odsto godišnje. Ko se malo više razume, tu je berza. Promet na našoj berzi je mali, ali zakon dozvoljava ulaganje na inostranim.

„Za one koji nemaju mnogo iskustva sa berzom, moj predlog je da krenu postepeno, prvo sa manjim iznosom a da ga posle postepeno povećavaju. Važno je i da se oslone na informacije koje mogu dobiti od berzanskih posrednika“, kaže broker Branislav Jorgić.

Ulagati se može i u zlato i plemenite metale ili pšenicu, kukuruz, soju...

„Za pšenicu postoji određena neizvesnost o tome kakav će rod biti ove godine. Postoji potencijal da onaj ko, na primer, ranije kupi pšenicu, kasnije može da ostvari solidan priliv“, objašnjava Jorgić.

Kada loto-dobitnici plate porez od 20 odsto, svaku obavezu prema državi su izmirili, ostatak je oslobođen dažbina i spreman za trošak.

Uzelac navodi da veliki broj dobitnika na lutriji nema iskustva sa finansijama i da je to ona duža strana poluge, koja može da ozbiljno popravi nečiji život, ali i da ga pokvari.

„Nije uopšte retkost da oni koji dobiju velike novce, brzo potroše te novce i na kraju ostanu sa mnogo manje nego što su pre toga imali“, upozorava Uzelac.

Baš zato se u svetu dobitnici premije na lutriji često odlučuju za isplatu na rate, za deset ili čak 20 godina. Tako sami sebe spreče da potroše sve odjednom.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво