Napuštaju naučnu karijeru kada dobiju prvo dete

Prema studiji objavljenoj u Zborniku Nacionalne akademije nauka SAD, 43 odsto žena i 23 odsto muškaraca napušta karijeru u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici kada dobiju prvo dete.

Istraživači su analizirali podatke prikupljene u studiji koja je vođena više od deset godina, u želji da utvrde koliko osnivanje porodice utiče na rodne razlike u ovim naučnim oblastima, javlja Rojters.

Podaci su prikupljani samo od naučnika koji su imali stalno, puno radno vreme i nisu imali decu u trenutku popunjavanja prvog upitnika.

Rezultati pokazuju da je oko 11 odsto novopečenih mama zamenilo svoj posao sa punim radnim vremenom za manje plaćene povremene poslove, a čak 15 odsto je potpuno napustilo posao.

Mnoge su se odlučile za promenu karijere, nadajući se da su poslovi u oblastima kao što su menadžment, marketing i uslužne delatnosti kompatibilniji sa porodičnim životom.

„Očigledno je da se na ovaj način gube vredni i visokoobučeni saradnici u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike u vreme kada postoje pokazatelji da postajemo manje konkurentni na svetskoj sceni“, smatra Erin Ček, profesorka sociologije na Univerzitetu u Mičigenu, jedna od autorki ove studije.

Troškovi pronalaženja zamena i obuke za takva visokokvalifikovana radna mesta često mogu biti znatno viši od davanja dvomesečnog plaćenog odmora. „Zato je neobično što se kompanije oglušuju o ova upozorenja“, zaključuje profesorka Ček.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво