Baka sa četiri razreda škole najvredniji čitalac biblioteke u Peckoj

Rada Đokić nije imala uslova da se školuje kao dete, završila je samo četiri razreda osnovne škole i uprkos svim obavezama koje ima na selu, svoje slobodno vreme provodi čitajući knjige.

„Knjige čitam od malih nogu, od kada sam pošla u školu, i one su moja najveća ljubav, bez njih ne mogu. Već 40 godina sam član biblioteke u Peckoj. Koliko sam knjiga pročitala ni sama ne znam, čitam domaće i strane pisce“, priča Rada iz sela Carina koja važi za najvrednijeg čitaoca isturenog odeljenja Narodne biblioteke u Osečini.

U biblioteci u Pecki, u kategoriji odraslih članova, najaktivnija je gospođa Rada Đokić i bar jednom nedeljno dolazi u biblioteku, kada joj to obaveze dozvole, jer je ona žena sa sela koja ima puno obaveza, kaže bibliotekarka.

„Završila sam četiri razreda osnovne škole, tad nije bilo obavezno ni osam razreda“, seća se Rada i kaže da ne zamera roditeljima koji je dali na dalje školovanje.

Uprkos svim obavezama koje ima na selu, Rada svoje slobodno vreme provodi čitajući knjige: „Čitam od ranog jutra, uz kafu, a posle toga sam posvećena dnevnim obavezama. Svaki slobodan trenutak koristim za čitanje, pa i kada je vreme za spavanje“.

Desi se da za sedam dana pročita i po tri knjige, naravno, kada joj vreme i poslovi dozvole, a naročito kad su praznici.

„Omiljeni pisac mi je Mir Jam, najviše sam njenih knjiga pročiatala. Knjige su moj lek za dušu“, ističe meštanka Carine.

Kaže da bi volela da ima svoju biblioteku, ali da joj to, uprkos velikoj želji, finansije ne dozvoljavaju. Da bi Radina biblioteka bila bogatija, RTS je darivao nekoliko knjiga iz svog izdavaštva.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара