Da li će Grenland izvoziti pesak zbog klimatskih promena?

Grenland bi mogao da počne da izvozi pesak, „zahvaljujući“ globalnom zagrevanju koje topi ogromnu ledenu površinu ostrva i spira velike količine taloga u more, zaključak je najnovije studije tima naučnika iz Danske i SAD.

Vodeći autor studije Met Bendiken, istraživač sa Univerziteta Kolorado, ukazao je na činjenicu da topljenje leda možemo zamisliti kao jednu slavinu kroz koju se izliva pesak na obalu, preneo je Rojters. Studija navodi i da bi Grenland mogao da proceni rizike obalnog rudarstva, što se prvenstveno odnosi na ribarstvo.

Pesak bi Grenlandu mogao da donese korist od klimatskih promena, objavljeno je u časopisu „Nature Sustainabiliti“.

Svetska potražnja za peskom iznosila je oko 9,55 milijardi tona u 2017. godini s tržišnom vrednošću od 99,5 milijardi dolara i predviđa se da će dosegnuti gotovo 481 milijardu dolara u 2100. godini, podstaknuta rastućom potražnjom i mogućim nestašicama, navodi se u studiji.

David Burman sa danskog univerziteta u Arhusu, koji nije bio uključen u studiju, rekao je da već postoji neka lokalna eksploatacija peska za domaću građevinsku industriju na Grenlandu i da je to trenutno jeftin resurs koji će sigurno postati skuplji.

U studiji se ističe da bi pesak i šljunak mogli da se koriste i u budućnosti kako bi se ojačale plaže i obale koje su pod rizikom od porasta nivoa mora, što je delom uzrokovano i otapanjem Grenlanda.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво