Kad kažu da idu na kafu, to znači da idu na posao

Dnevno se u svetu popije čak milijardu i četiristo miliona šoljica kafe. To nam govori da je mnogo onih koji dan ne mogu da zamisle bez barem jedne šoljice ovog napitka. Ekipa RTS-a upoznala je par koji bez kafe bukvalno ne može da živi, jer im je ona posao.

Prva jutarnja kafa – mnogima nezaobilazan ritual. Za Ivana i Radu ritual, ali i posao. Oni sami prže, melju, pripremaju i služe kafu. Da ovaj napitak može da bude više od uživanja shvatili su pre dve godine kada su i pokrenuli sopstveni biznis.

„Radeći kao pržioničar kafe i barista u jednoj velikoj kafeteriji došao sam na ideju da započnem posao oko kafe, jer jako je zanimljiv sam proces prženja jer nikad ne znate šta ste dobili na kraju, odnosno morate da čekate nekoliko dana“, objašnjava Ivan Đorđević.

Prema njegovim rečima, proces prženja kafe traje od 11 do 15 minuta, a postoje i male tajne kako da kafa ne pregori. Njih otkriva samo Radi, koja je inače istoričarka umetnosti, pa često prostor pretvara u izložbeni. Recept za dobru kafu ne govore, ali rado pričaju o prednostima samostalnog posla.

„Mnogo je lepše raditi za sebe, ali je mnogo lakše raditi za drugoga, jer vi kada završite sa nekim poslom, zalupite vrata, izađete napolje i vas ne zanima ništa šta se tu dešava da li treba nešto da se uradi. Kada radite posao za sebe vama mozak radi 24 časa“, tvrdi Rada Purić.

Mozak je svakakako glavni pokretač preduzetništva, ali za određene delove posla morate biti i fizički spremni. A evo i zašto.

„Biti preduzetnik u Srbiji znači sve na mišiće raditi, u nekom trenutku dojadi, a u nekom trenutku si prezadovoljan, tako da mislim da to zavisi od onoga s kim se sretneš toga dana, s kojom institucijom pregovaraš tog dana, kako si se probudio toga dana“, kaže ženski član ekipe.

Ipak ni dobar ukus nije garant da će se neko odlučiti baš za njihovu kafu. Naročito ako se uzme u obzir da ljudi u Srbiji veoma polažu na ime kafe, ali i mesta gde će je popiti.

„Ljudi su navikli na brend, ljudi vole brend, a ne shvataju da podržavanje lokalnog preduzetništva, lokalnog proizvodđača, učiniće i njima život lepšim, jer pare ostaju u nekom krugu, vrte se tu negde na lokalu“, ističe Rada.

Ono što im ide na ruku jeste podatak da je kafa jedan od najomiljenijih napitaka građana. Samo na godišnjem nivou popije se skoro 4,5 kilograma kafe po stanovniku. A neki upravo to učine kod Ivana i Rade.

Osim što uživaju u kafi i osećaju da su sami sebi gazde, uživaju u tome što imaju stalne mušterije. To im umnogome olakšava posao jer već napamet znaju ko kakvu kafu pije.

broj komentara 6 pošalji komentar
(nedelja, 10. feb 2019, 20:32)
anonymous [neregistrovani]

Za dobru kafu

Za dobru kafu dodas malo vise.

(nedelja, 10. feb 2019, 19:46)
anonymous [neregistrovani]

Omiljeni.

Jako prijatni ljudi i ambijent Kafografa koji su mi ulepšali komšiluk

(nedelja, 10. feb 2019, 16:30)
Sara [neregistrovani]

Кад кажу да иду на кафу, то значи да иду на посао

Bas lepa pricica

(nedelja, 10. feb 2019, 14:46)
anonymous [neregistrovani]

Adresa

Mislim da je Kafograf, prekoputa Botanicke baste.

(nedelja, 10. feb 2019, 12:49)
anonymous [neregistrovani]

Kom

Bravo za RTS. Ovim prilogom, ali i nizom drugih slicnih koje vidjam u skorije vreme, približili ste se običnom čoveku.

(nedelja, 10. feb 2019, 11:18)
Aleksa [neregistrovani]

Lepo ali ...

Sto u clanku niste naveli ime i lokaciju ove kafe-przionice kad ste vec napisali clanak. Pomognite tim ljudima da imaju jos vise posla ;).