Završen spomenik Jovanči Miciću, Nušićevom putniku oko sveta

Stručnjaci firme „Raleks“ iz Jagodine završili su, u ovom gradu, radove na Spomeniku legendarnom svetskom putniku, Jagodincu, Jovanči Miciću, glavnom liku srpskog književnika Branislava Nušića u komediji „Put oko sveta“.

Ostalo je da se uredi okoliš i bezbedniji pristup Spomeniku školskih ekskurzija i turista, što će biti uskoro, ako vreme dozvoli za pet do šest dana, izjavio je novinarima predsednik Skupštine grada Dragan Marković-Palma.

Jovanča Micić u Jagodini ima svoju ulicu, a glavna nagrada Pozorišnog festivala Dani komedije, nagrada publike za najduhovitiju predstavu, je statuta Jovanče Micića.

Spomenik se nalazi na ulazu u Jagodinu iz pravca Ćuprije na kružnom toku regionalnog puta Jagodina - Ćuprija - Paraćin - Rekovac.

Gradnja je počela 4. januara izradom velikog metalnog globusa, a sedeća statua, urađena po ideji umetnika Nebojše Cvetkovića u Modelarsko umetničkoj radionici u Beogradu postavljena ja na vrh globusa. Figura Jovanče, izgrađena je od poliestera, i postavljena da sedi na koferu sa kišobranom u krilu sa desnom rukom ispruženom u pravcu Jagodine.

U unutrašnjosti i ispred globusa, koji je promera devet metara, na kome piše „Ceo svet obiđoh, kao Jagodinu nigde ne nađoh", postavljeno je šest kofera, koji simbolišu zemlje u kojima je bio.

Spomenika Jovnči Miciću, je još jedna turistička atrakcije Jagodine, koju godišnje poseti oko 600.000 turista.

Poznati istoričar iz Jagodine Ninoslav Stanojlović, u knjizi Nušić i Jagodina, piše da je Nušiću, kao predložak u najvećoj meri za lik legendarnog Jovanče, poslužio, jagodinski trgovac Milan D. Radenković (1850 - 1915) „njegov buran život, a naročito višegodišnji boravak u Americi".

Za Radenkovića piše i da je bio fizički radnik na železnici, drvoseča, ribar, kožar, ali i učesnik Timočke bune, predsednik opštine jagodinske u nekoliko mandata, odličan znalac engleskog jezika, prestavnik Uprave monopola duvana na Svetskoj izložbi u Londonu 1907. godine...

Nušić je u Jagodini „duže boravio, krajem 1885. godine, u vreme srpsko bugarskog rata, u vreme primiraja i kantonovanja srpske vojske u ovom gradu, kada je bio kaplar u sedmom puku".

„Jovanča Micić" nastao je u jagodinskom lovačkom kafančetu „Dardaneli, u kome je Nušić često bio gost sa pesnikom Vojislavom Ilićem, a prvi put je stupio na „daske koje život znače" u komediji Običan čovek.

Premijera ove šale u tri čina, izvelo je Narodne pozorište Beograd 6. septembra 1901.godine u režiji Milorada Gvarilovića.

Svom glavnom liku ime Jovanča Nušić je dao po dobrodušnom i srdačnom kafedžiji Jovanči Simiću, vlasniku „Dardanela", imenjaku onovremene kultne skadarlijske restoracije u Beogradu.

Jovanča Simić, kome je Nušić promenio prezime u Micić, umro je 1910. godine.

Kafančeta „Dardaneli" iz tada Paraćinske ulice, sada Slavke Đurđević, odavno nema, ali je ostalo da se u njemu „rodio" i u beli svet otisno „vazda glasoviti Jagodinac Jovanče Micić, trgovac i svetski putnik", za koga je vezana i ona često izgovarana rečenica među Jagodincima kada se vrate sa puta: „Ceo svet obiđoh, kao Jagodinu nigde ne nađoh".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво