„Vajber dadilja“ i ukrotitelj pitona, neobični oglasi za posao

Neobični oglasi nekada su bili više izuzetak nego pravilo. U poslednje vreme i poslodavci se trude da budu maštoviti kako bi privukli kandidate.

Internet i društvene mreže više od deceniju prava su oglasna tabla – od ponuda za poslove za koje nismo ni znali da postoje, do prodaje muva. U jednom oglasu piše: „Traži se devojka da mi pravi društvo dok čuva dete“. U drugom se traži „Vajber dadilja“. Stručnjaci tvrde da su pomalo čudni i smešni oglasi samo mamac, a da se u stvari najčešće nude sasvim obični poslovi.

Miloš Turinski iz Infostuda navodi da je ono što je najaktuelnije ovih dana oglas za bebisitera preko Vajbera.

„Radi se za inostrano tržište, odnosno Ameriku. Od naših kandidata se traži da samo poznaju engleski jezik i telefon sa Vajber aplikacijom kako bi preko kamera mogli da nadgledaju decu dok su roditelji na poslu“, kaže Turinski.

Kreativno oglašavanje znači i lakše pronalaženje radnika. Na oglas za posao javi se prosečno 59 osoba, a za „Vajber dadilju“ za tri dana bilo je više od hiljadu prijava. Prošle godine tražio se i krotitelj pitona, radno mesto u samom centru Beograda.

Turinski navodi da se iza tog oglasa krila IT kompanija.

„Oni imaju najveći problem sa privlačenjem kandidata, jer su generalno u deficitu. Trude se da budu što kreativniji da bi neko došao bar da pogleda oglas. Iako je u nazivu oglasa stajao 'krotitelj pitona', zapravo se radi o programskom jeziku 'pajton' pa je iz toga izvučeno piton“, objašanjava Turinski.

Ako vam se žuri da pronađete radnika, dobra plata u današnje vreme čini se nije dovoljna. Da bi neko uopšte primetio vaš oglas, moraćete da napregnete vijuge.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво