Isklesao više od 500 figura u drvetu, a sve je počelo od tastovog lika

Njegove skulpture su na Ostrogu i Hilandaru, baš kao i u manastirima širom Srbije. Vajaru Draganu Krmaru drva ne služe samo za ogrev već kao inspiracija za rad.

Kako bi pokazao koliko voli tasta, Dragan Krmar njegov lik u drvetu je isklesao. Seća se da je to bila prva figura koja je nastala u njegovoj radionici, pre dve decenije.

Dragan kaže da je tim delom pomalo fascinirao svoju suprugu. Kako dodaje, i ćerka je bila zadovoljna, a tastu je bilo drago.

A kad je položio ispit kod tasta, ovaj mašinski inženjer odvažio se da postane drvodelja ali i da izuči prve korake u vajarstvu.

Napominje da vodi poreklo sa Korduna, gde je drvo i osnovni izvor prihoda i materijal za alate. Verovatno ima i nešto u genima. „I stric mi je bio majstor svaštar, a možda sam i ja malo povukao na njega", kaže Dragan.

Ovo je hobi u pravom smislu reči, jer svoja dela ne prodaje. Često ih poklanja. Ne vodi preciznu evidenciju, ali pretpostavlja da je izdeljao najmanje 500 figura.

„Često puta ako počnem da razmišljam pre nego što zaspim, onda noć provedem bez sna, jer se nadovezuje ideja na ideju - rešavanje motiva, konstrukcije, tehničkih problema, kako sve to usaglasiti, jer nije to samo odabrati šta će da se radi", ukazuje Dragan.

A radi najčešće seoske i crkvene motive - delje likove monaha, isposnika, patrijarha, iako za sebe kaže da je ateista. Inspiracije mu ne manjka, što nije slučaj sa materijalima za rad.

„Dosta je problematično sa materijalom, naći pravo, suvo, pogodno drvo jer se često desilo da uradim a ono u finalu pukne", kaže Dragan.

Naglašava da mu je to podstrek da to uradi bolje. „To znači da sam pogrešio negde i nisam procenio drvo dovoljno kakvo je da li ima unutrašnje pukotine, kako idu vlakna, u kom pravcu i smeru, i to je vrlo bitno da se poznaje drvo pre početka rada“, objašnjava Dragan.

Ne samo da je vešt sa drvetom, već je sam napravio i precizne alate za rad. Mašta da sagradi i vajat u koji će sabrati sva svoja umetnička dela i figuri tasta pridruži i lik tašte.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво