Deda Miljko, sto godina proletelo

Žiteljima Mrčajevaca za okupljanja i dobar provod ne treba mnogo, ali ovih dana imali su poseban povod. Proslavili su rođendan svog komšije, stogodišnjaka Miljka Stojanovića.

U stotinu leta stane mnogo. Za najstarijeg Mrčajevčanina bogatstvo ispunjenog života na koje se rado osvrne, mada je, kako kaže, brzo prošlo.

Učio je opančarski zanat, proveo godine u vojsci, ratu, zarobljeništvu i kaže da su njegov vek obeležili ljudi koji su ga sa njim delili.

„Neko je ostao u zarobljeništvu, neko je poginuo za vreme rata, neko se odselio. Bilo je velikih promena, velikih promena posle rata“, priseća se Miljko.

Priče iz davnine, ne samo o porodici, već i o istorijskom razdoblju koje je prošao, rado slučaju Miljkove ćerke i unuci.

„Kroz celo naše detinjstvo, od najranijih dana ovaj, do dan danas slušamo priče njegove koje su s obzirom na to šta je on prošao kroz život i šta je sve naučio. Vrlo su interesantne i poučne“, ističe Filip Karović, Miljkov unuk.

Deda Miljko nikada nije bio stalan gost, ali svedoči da su brojne kafane deo imidža varošice uz Ibarsku magistralu. Sada je retko za kafanskim stolom.

„Vrlo retko. Nema mog društva, a da se bavim nečim što mi ne priliči, vrlo retko. Ne idem, a i godine su tu“, kaže Miljko.

Mrčajevčani vole kafanu, pa su u jednoj odlučili da proslave stoti rođendan najstarijeg komšije.

„Od njega smo čuli mnogo stvari, a on nas je trenutno povezao da mi ovde u Mrčajevcima proslavimo njegov rođendan i mi da se družimo i da pokažemo jedno zajedništvo koje treba da krasi jedno mesto kao što je Mrčajevci“, navodi Radoslav Bogićević, predsednik Saveta mesne zajednice Mrčajevci.

U mestu poznatom po pevačima, sviračima, ugostiteljima i druželjubivosti kažu da bi voleli da stogodišnjaka bude više, a oni će začas napraviti proslavu.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се