Zagrljajima protiv najdepresivnijeg dana u godini

Treći ponedeljak u januaru, tvrde britanski sociolozi najdepresivniji je u godini. Zbog čega baš ovaj dan, ima li u tome istine ili je to samo zabluda?

Loše vreme, prazni novčanici, slaba motivacija i neispunjene novogodišnje odluke faktori su koje je psiholog Klif Anal uzeo u obzir kada je izračunao da je baš današnji dan najdepresivniji u godini.

Treći ponedeljak u januaru u svetu je poznat kao tužni, plavi ponedeljak (Blue monday). Dok jedni objašnjavaju kako da ga lakše prebrodimo, drugi tvrde da to nije ništa drugo nego izmišljotina.

„Taj termin najdepresivniji je malo neprecizan, zapravo ceo januar posle završetka praznika je izazovan, zbog toga što nas tera da se suočavamo sa svojim emocijama i vučemo crte kako je bilo prošle godine u ovo vreme, da li smo uspeli da ostvarimo sve što smo zacrtali i to su neka pitanja koja bole čoveka ako je iskren prema sebi“, kaže psihološkinja Bojana Škorc.

Na Tviteru se na današnji dan broj negativnih objava poveća pet puta. Trgovinski lanci u Velikoj Britaniji kupcima poklanjaju korpe sa voćem. Beograđani, bar oni koje je srela ekipa RTS-a, kažu za ovo nisu ni čuli, a današnji dan im, tvrde, nije dugačiji od ostalih.

I za one koji su danas malo tužniji nego inače postoji rešenje. Nekoliko zagrljaja. Umanjuju depresiju i popravljaju raspoloženje, uvek, a posebno danas na Međunarodni dan zagrljaja.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво