Bahami ostaju bez velikih školjki?

Savet za one koji su posetili Bahame i tom prilikom kao suvenir doneli kući veliku školjku je da je čuvaju jer bi ova morska živuljka uskoro mogla da nestane sa rajskog arhipelaga.

Bahami su poznati po brojnoj populaciji više vrsta krupnih školjki, ali upravo ta „gužva“ čini razmnožavanje težim. Mnoge zajednice školjki pogođene su i masovnim izlovljavanjem, što reprodukciju, koja je već otežana, čini izuzetno teškom.

Prema rezultatima nekih studija, velike školjke sa Bahama mogle bi da izumru dosta brzo – u narednih 10 godina.

To bi bio ozbiljan udarac za Bahame, gde je školjka nezaobilazni deo lokalne kulture i tradicije.

Stručnjaci procenjuju da dva odsto stanovništva ove ostrvske države, to jest oko 9.000 ribara, zavisi od lova na krupne školjke.

Budući da među karipskim državama Bahami imaju gotovo najlabavije zakone kojima se uređuje lov na morske životinje, ne čudi što su vlasti te ostrvske države najavile strožu regulativu.

Tako su 13. januara najavljene mere kojima se, između ostalog, predviđa zabrana izvoza krupnih školjki.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво