Kako je izgledalo pomračenje „krvavog“ Meseca

Potpuno pomračenje Meseca u jutarnjim časovima izmamilo je ljude i fotografe na ulice širom sveta. Svi su se trudili da naprave što bolju fotografiju „superkrvavog“ Meseca, čije pomračenje je trajalo blizu dva sata. „Crveni“ Mesec je bio bliži Zemlji nego što je uobičajeno.

Pomračenje Meseca u najbolje se videlo iz Severne i Južne Amerike, kao i delova zapadne Evrope. Tako su u spektakularnom pomračenju Meseca uživali Pražani u samom centru grada.

Mesec potpuno zasenjen Zemljom odlično se video i kod suseda u Mađarskoj, iznad dvorca Salgo, koji se nalazi na 109 kilometara severoistočno od Budimpešte.

Neverovatna fotografija „super-Meseca“ „uhvaćena“ je u briselskom Parku jubileja u Belgiji.

Zanimljiva fotografija zabeležena je i u nemačkom gradu Frankfurtu dok avion prolazi „pored“ pomračenog Meseca.

Kada se pomračenje dogodi u januaru, kao i ove godine, ponekad se ovaj fenomen naziva i Mesec vuka ili veliki Mesec duha.

Sledeće potpuno pomračenje Meseca očekuje se za dve godine, 26. maja 2021. godine.

Ova vrsta pomračenja nastaje kada Zemlja prolazi tačno između Sunca i Meseca. U toj situaciji, Sunce je iza Zemlje i Mesec se nalazi u Zemljinoj senci. 

„Malo Sunčeve svetlosti se lomi u Zemljinoj atmosferi i dopire do Meseca, savijajući se oko ivica Zemlje“, kaže Volter Friman, asistent na Univerzitetu Sirakuza u Njujorku i dodaje da je upravo ta mala kličina crvenog svetla omugićila da se Mesec dovoljno vidi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи