Deda Jovan slavi 95. rođendan i Jovanjdan sa 70 članova porodice

Slavu, imendan i rođendan i to 95, danas slavi i Jovan Ćojbašić iz Ivanjice. Ima skoro 70 članova porodice, 15 unuka, 21 praunuče i dve čukununuke.

Uz slavsku sveću Ćojbašići svake godine slave radost, porodicu i tradiciju. Znaju da život nisu brojke, ali deda Jovanove mnogo govore. Od sedmoro dece, doživeo je i dve čukununuke Milu i Milicu.

„Sve šćerke, svi zetovi, svi su dobro i ta deca isto tako. Ja samo se molim Bogu da bidu dobro, da bidu zdravo. Ja sam se naradio i dobro na kraju i ne mislim uopšte do kad ću, samo oni da bidu dobro“, kaže vremešni Jovan Ćojbašić.

Ljubav i privrženost porodici nesebično je delio, a decu učio da budu vredni i da se poštuju.

Deka Jovan kaže da moraju da se vole, da zajedno znaju da rade: „Da ne pričam kad poneki počnu nešto pričat, na primer da ne može niko ni skim sve to tako ne može da se sredi. Može, može mora da se radi, nema života bez rada.''

„Brat mi je isto godište kao i moj sin. Odrasli su zajedno. Više ga računam kao sina nego kao brata. Svi se slažemo, sestre, brat, svi smo mislim cela naša familija i porodica, svi smo složni“, ističe Milica Zlatić, Jovanova ćerka.

Prošao je Jovan skoro čitav vek, a najveća je sreća, kaže, da bude sa najbližima. I svi su na Jovanjdan zajedno. Porodično okupljanje prilika je za susret pet generacija.

„Samim tim što svi zetovi slave različite slave, a i različitu od naše, najmanje sedam puta godišnje se skupljamo ovako, plus kad su neke svadbe, rođendani, završetak fakulteta, uvek nađemo neki razlog da se okupimo“, otkriva Srdan Ćojbašić, Jovanov sin.

„Prenosimo tu neku tradiciju da se deca znaju, da se druže, i ne samo preko Fejsa, nego zaista, lično da se viđaju da se posećuju, da li su ovde ili su negde na strani, ali mislim da je to zaista za danjašnju porodicu veoma, veoma bitno“, ocenila je Ljupka Mijatović, Jovanova unuka.

Ćojbašići iz Ivanjice znaju vrednosti i značaj porodice. I poštuju je po ugledu na dedu Jovana.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара