Rimski mozaici dobijaju carski sjaj

U trećem i četvrtom veku imali su hipodrom, kovnicu novca, Carsku palatu sa podnim i zidnim grejanjem, vodovodom i kanalizacijom. U Sirmijum, grad u kome je rođeno pet rimskih careva, danas antičkim nasleđem privlače turiste. Mozaici, koji su krasili carske odaje, sada krase natkriveni lokalitet u Sremskoj Mitrovici.

Na manje od dva kvadrata više od 2.000 kockica. Pre 1.700 godina ovaj mozaik ukrašavao je hol dvorišnog trema Carske palate. Kada se nakon višedesenijskog čuvanja u depou u radionici Zavoda za zaštitu kulture završi restauracija svih 17 fragmenata, ponovo će biti u carskim odajama gde je i pronađen.

"Desetak centimetara kvadratnih traje ponekad i par sati da se očisti, a čisti se različitim alatima, najčešće zubarskim i kojekakvim kukicama", kaže arhitekta konzervator Ivan Filipović.

Za devet godina od natkrivanja Carske palate restaurirano je oko 100 kvadratnih metara mozaika. Najraskošniji, jedini pronađen sa likom boga Merkura, ima više od 10.000 delova od kojih su mnogi od stakla, pozlaćeni i posrebreni.

"Krajnji plan je da ovaj objekat, ovaj prostor, postane galerija antičkih mozaika. Više od 350 kvadratnih metara mozaika je pronađeno ovde, znači da budu svi prezentovani i da ovo postane jedna od najvećih galerija podnih mozaika u Evropi", rekao je direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica Ljubiša Šulaja.

Kako su se menjali rimski carevi, tako su i menjali i mozaici. Na sremskomitrovačkom lokalitetu antičko nasleđe otkrivano je iz više slojeva kroz nekoliko vekova.

Deo Sirmijumske raskoši su i ostaci ovih stubova. To je porfir, egipatski ljubičasti mermer, koji se mogao ugrađivati samo u carskim palatama.

Zbog antičkog nasleđa, Sremska Mitrovica je na brojnim evropskim turističkim mapama. Među 20.000 posetilaca prošle godine, brojni su stranci.

"Turisti dolaze sa svih strana sveta, oduševljeni su tim što se ispod jednog savremenog grada Sremske Mitrovice nalazi jedan tako raskošan i bogat grad", kaže diplomirani turizmolog, kustos Carske palate Dušica Ostojić.

Ulaganje u natkrivanje Carske palate se isplatilo. Za buduću galeriju antičkih mozaika, kažu, novac više nije problem. Zbog nedovoljno licenciranih konzervatora zaštićeni rimski mozaici sada čekaju na red.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара