Novi superheroj na beogradskim ulicama

U vreme kada nam manjka superheroja, Beograd dobija svog. Makar na papiru. Njegova super moć je trapavost i njome se bori protiv loše ironije i sarkazma prema građanima. Autor je mladić iz Beograda potpisan pseudonimom „Lošić“, a njegove ideje u delo sprovodi crtač „Dobrić“.

„Be-Ge men je jedan običan momak koji zapravo ima 25 godina, nema stalno zaposlenje, živi sa roditeljima i osnovna supermoć mu je trapavost – to je jedna jedina super moć koju on ima“, objašnjava scenarista Miloš Simić.

Jedna epizoda – jedan skeč. Kroz svakidašnje situacije strip junaka, autori prikazuju redovno stanje u prestonici.

„Mi smo razmišljali kako bismo napravili nekog superheroja kojeg ćemo ponuditi našem glavnom gradu. Imali smo i neke druge stvari koje su Beograđani probali kako bi im život bio bolji. Pa eto sada, možda, da probamo sa nekim superherojem koji će iskristalisati stvari. Možda uspemo, a možda i ne“, ističe Simić.

Interesovanje za nestašluke ovog junaka potvrđuje da i u današnje vreme ima prostora za „devetu umetnost“. Iako se strip za sada može čitati samo na ekranu, tehnika crtanja je ostala tradicionalna.

„Mi skiciramo stranicu najjednostavnije. Znači nema nekog stori borda i to, nego prosto samo skica stranice. I ja onda direktno na stranici, na tabli crtam. Dogovaramo se oko svakog kadra, sve je stvar dogovora. U principu njegov posao je pisanje, moj posao je crtanje“, navodi Srđan Jerković.

Dogovaraju se uz kafu, a inspiraciju nalaze svuda u Beogradu. Ipak, fizički izgled glavnog junaka, inspirisan je stripom.

„Moj Be-Ge men možda najviše liči na Alan Forda, možda podseća na njega zato što je malo lepši i zgodniji, ali po ponašanju je i dalje jedan onako dobroćudni mladić, zbunjeni koji luta ulicama Beograda“, kaže Jerković.

Avanture ovog momka možete čitati na Strip blogu, a ako pogledate oko sebe, sigurno ćete zapaziti mnoge slične Be-Ge menu. A možda ste taj lik baš vi.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 30. dec 2018, 12:20) - Helleri [neregistrovani]

Loše

Ne dopada mi se, nije duhovito, da ima istine ima. Onaj strip blog loše osmišljen, puno opisa a od stripa ništa.