Njihovom nosu ništa ne promiče

Kada se energija psa i druge njegove sposobnosti uz trening i iskustvo carinika iskoriste za zajedničku dobit našim carinicima odnedavno pomažu i dobro obučeni psi za otkrivanje cigareta, droge, skrivenog novca. Poslednjih godina u pojedinim zemljama nezamenljivi su u radu policije, vojske i carine. A samim carinicima olakšavaju posao.

Zagrebaće, ali neće oštetiti haubu, a carinika će usmeriti na mesto gde su skrivene cigarete. Nedavno je u autobusu na međunarodnoj liniji otkrio skrivene boksove, više od stotinu.

„Cigarete su bile u krovu, tačnije u klima-uređaju. Dim je vukao gore, pas je lako skočio, naša Hera je reagovala“, objašnjava Rade Knežević, pomoćnik direktora Uprave carina.

„Psa sam pustio u autobus, dva puta se popela na sedište, dizala se gore i glavom mi davala znak“, navodi carinik Dejan Stojanović.

Nije ni čudno. Belgijski ovčar malinoa dar je poznate kompanije za proizvodnju cigareta, obučen kod kolega carinika iz Rumunije. Da pronađe cigarete na osnovu dima.

Neće kidisati na trafiku, paklicu u džepu, već na količine koje se švercuju preko granice. Čamcem, avionom, autobusom, gde god ga dovedu ili ga carinik malim nevidljivim pokretom, tihim signalom usmeri.

Tačnije, na mesto sumnjivo i carini.

„Postoje prirodne okolnosti koje utiču na njen rad, ali naši momci su naučili kako da prevaziđu te prepreke, kao što je na granicama kiša, vetar u kom smeru duva, kako da se postave, priđu kamionu. I nema uspeha bez carinika vodiča koji prepoznaje sumnjivo vozilo ili osobu na osnovu službenih podataka ili na osnovu pravca kretanja. Pas je tu da pronađe plen. Time zadovolji vlasnika i zasluži nagradu i sve to kroz igru, jer nema teških komandi. Otkriće i gotovinu, tačnije nedozvoljen prenos keša, na osnovu mastila“, ističe Rade Knežević, pomoćnik direktora Uprave carina.

Količina mastila mora da bude veća količina novca, više od 10.000 evra, koliko bez znanja carinika i ne sme da se iznese.

Izuzetna energija, ogromna želja za radom i nagon za plenom čine belgijskog ovčara i labradore nezamenljivim u uličnoj zaštiti, a poslednjih godina i u radu carine, vojske i policije.

Na carinskoj ispostavi u Subotici otkriva drogu, a pronalaze ono za šta su obučeni – eksploziv, ljude begunce, migrante. Žive i rade kod carinika vodiča, čuvaju mu i kuću, porodicu, koriste i službeni automobil.

Zaslužili su. Vukašin Simin već gaji petomesečno štene, a pripremaće ga za otkrivanje droge, pa će dva puta videti i Francusku. Mafiju u pojedinim zemljama već su nasmrt preplašili, znaju za njih, ali ne znaju mesto gde će se pojaviti. Nema teritorije ili kutka koji ne mogu omirisati, samo ako su ih tome učili.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи