„Šetnja“ ruskih kosmonauta, zatvarali rupu na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Ruski kosmonauti izveli su gotovo osmočasovnu šetnju u svemiru u pokušaju da reše misteriju rupe koja se pojavila na spoljašnjosti Međunarodne svemirske stanice.

Oleg Kononenko i Sergej Prokopjev u šetnji koja je trajala sedam sati i 45 minuta pregledali su oplatu „sojuza MS-09“ koji je prikačen za Međunarodnu svemirsku stanicu, fotografisali oštećenje i postavili „termalno ćebe“, saopštila je Nasa.

Takođe, uzeli su uzorke koji će biti odneti na analizu.

Osoblje Međunarodne svemirske stanice obavilo je ukupno 213 svemirskih šetnji, među kojima je četiri obavio Kononenko, a dve Prokopjev.

Kononenko, koji je ranije ovog meseca stigao na stanicu sa astronautom Nase En Maklajn i Dejvidom Sejnt-Džekusem iz Kanadske svemirske agencije, rekao je pred poletanje da će ta šetnja iziskivati strahovit napor. „Biće i psihički i fizički izazov“, dodao je Kononenko.

Generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin izjavio je u septembru da je kvar najverovatnije prouzrokovao uticaj mikrometeorita i da će specijalna komisija raditi na pronalaženju stvarnog uzroka kvara.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво