Senjski rudnik – lift koji već 93 godine spušta i izvlači rudare iz utrobe zemlje

Lift sa drvenim zupčanicima od grabovine, a koji se pokreće na vodenu paru, u Senjskom rudniku već 93 godine bezbedno i bez prestanka spušta rudare u rudarsku jamu i izvlači ih na svetlost dana. Lift je kao kulturno dobro od velikog značaja i pod zaštitom je države.

Reč je o parnoj mašini, koja je napravljena 1872. godine u Gracu, sa drvenim zupčanicima, a koja još radi i bezbedno spušta i izvozi rudare iz jame, rečeno je Tanjugu u Muzeju ugljarstva u Senjskom rudniku.

Mašina je konstruisana za potrebe rudnika u Vrdniku, a u Senjskom rudniku je od 1925. godine.

Ova parna mašina je jedinstvena u svetu po tome što kao pogon koristi jedino vodenu paru, a pokreću je zupčanici od grabovog drveta, koji su lako zamenljivi pa rudari u svakom trenutku mogu bezbedno da siđu u jamu i iz nje izađu, objašnjavaju radnici u muzeju.

Izvozni toranj koji pokreće parna mašina sagrađen je u periodu 1922–1925. godine.

Toranj se sastoji od dva lifta koji služe za prevoz radnika i lakšeg materijala spuštajući se u jamu na dubinu od 150 metara, napominju u muzeju.

Muzej ugljarstva u Senjskom rudniku, jedinstven u zemlji, počeo je sa radom 1980. godine i danas predstavlja centar muzejskog kompleksa Grada rudara sa orginalnom postavkom na oko 500 kvadrata, koja oslikava istoriju rudarstva na ovim prostorima dugu više od 160 godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво