Čije su gusle – inicijativa Albanije u Unesku

Nakon što je Unesko odlučio da gusle uvrsti na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva kao deo kulturnog nasleđa Srbije, ambasadori Albanije, Hrvatske, Crne Gore, BiH i, kako se navodi, nekih drugih zemalja, podneli su toj organizaciji zajednički zahtev za postizanje konsenzusa o tome da li ovaj instrument pripada vizantijskoj ili arapskoj kulturi, piše „Koha“.

Deklaraciju je u ime svih zemalja predstavio albanski ambasador pri Unesku, Ferit Hodža.

Albanci tvrde, piše prištinski dnevnik Koha, da su gusle njihov tradicionalni instrument i oni ga zovu lauta.

Tvrdi se da su Albanija i tzv. država Kosovo još pre nekoliko godina pokušale da ovaj muzički instrument registruju u Unesku kao baštinu svog kulturnog nasleđa, ali je taj zahtev odbijen jer Priština nije član Uneska.

„Ovaj stari muzički instrument rasprostranjen je širom dinarske oblasti, od Slovenije do Albanije i dalje, od Rumunije, Bugarske, ali i Makedonije, Hrvatske, BiH. To je albanska lauta. Ali slične pesme pevaju i Sloveni sa instrumentom koji se zove gusle", navodi portal.

Dodaje se da Crnogorci taj instrument kao Srbi nazivaju gusle. Navode i da lautu, za Albance, i gusle za Srbe i Crnogorce, koriste u Rusiji, Češkoj, ali i u arapskim zemljama.

Za Rumune su gusle isto lauta, kao za Albance.

„Kome pripada ovaj instrument, vizantijskoj ili arapskoj kulturi? Albansko Ministarstvo kulture kaže da je u kontaktu sa crnogorskim, kako bi se i druge zemlje jugoistočne Evrope uključile u donošenje konsenzusa. Zajednički zahtev ambasadora Albanije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine je zato upućen Unesku", piše prištinski dnevnik u onlajn izdanju.

broj komentara 34 pošalji komentar
(subota, 08. dec 2018, 01:56)
anonymous [neregistrovani]

Bitno da je sve antisrpsko

A koje 'Pravoslavce' ti pitas? I sto ne objasni po cemu su gusle vase, i odakle si uopste? Hrvatijanac, Albanijanac, Crnogorijanac? A oni kojima nije jasno zasto novonastale nacije insistiraju na pojmu 'srbijansko' profesor Lompar je to lepo objasnio.

(petak, 07. dec 2018, 12:33)
anonymous [neregistrovani]

Тако је...

... Србине!

(petak, 07. dec 2018, 11:34)
Milijana [neregistrovani]

Koliko znam

gusle potiču iz srednje Azije a Srbi su ih kao pleme stepskog porekla doneli na područje jugoistočne Evrope. Sreću se još u Crnoj Gori, Bosni, Hercegovini i Dalmaciji.
Postoji podatak da je Stefan Nemanja u dvanaestom veku dočekao Fridriha Prvog Barbarosu sa guslama u Nišu, .
Gusle se smatraju instrumentom gorštaka što simboliše i to da je gudalo najčešće u obliku zmije. Verovatno su se zbog toga najoriginalnije zadržale u Crnoj Gori (guslarske večeri, festivali...).E sad to što crnogorci smatraju da nisu Srbi, to je već druga tema.
Srbi su zahvaljujući guslarima - narodnim pevačima očuvali nacionalnu istoriju naročito iz doba otomanstva,. često uz preuveličavanje junaštva srpskih ratnika ali ne nerazumno nego prkosno.
Pa sada neka stručnjaci presude čije su zapravo gusle. Oko svega smo se složili ostalo je još samo oko gusala, ajde da i tu napravimo kompromis zarad mira na Balkanu.

(petak, 07. dec 2018, 10:54)
Slovenac [neregistrovani]

Hrvatsko zagorje

Ne dajte , ne dajte... Vi i niste za drugo nego za gusle !

(petak, 07. dec 2018, 10:13)
Zemlja dubokog oranja! [neregistrovani]

Nama ostaje samo da tražimo zaštitu...

praziluka!

(petak, 07. dec 2018, 09:42)
anonymous [neregistrovani]

Albanac...

Lahuta kao i Fustanella koju trage i Grci to su dve albanske nacionalne tradiconalne i istorijske stvari tu nema nikakve sumnje moze da kaze ko sta kod hoce...!!!

(petak, 07. dec 2018, 07:55)
anonymous [neregistrovani]

Svašta

Dečije priče , kakvom novinaru pada na pamet da se bavi takvom bajkom i to baš na ovo vreme kada situacija je veoma napeta, (gluposti)

(petak, 07. dec 2018, 00:27)
anonymous [neregistrovani]

Sta se mene tice

Ja bi taj instrumenat zabranio

(petak, 07. dec 2018, 00:23)
anonymous [neregistrovani]

Srpske su naravno

Gusle su srpske. Sa njima je se pisala srpska istoruja. A kada se i guslar malo zanese ...... srbi pobednici..... nebeski .... sve je srpskooo

(četvrtak, 06. dec 2018, 23:57)
Djoka [neregistrovani]

Gusle

Pa , kako rekoše albanci da su oni sagradili naše crkve i da ih čuvaju te zato zaslužuju da budu u Unesku , sad ako utvrde da su i gusle njihove imaće više šansi. Ko zna šta će još smisliti...