„Dvoglavi orao“ reč godine u Švajcarskoj

Nakon što je gest švajcarskih fudbalera, poreklom sa Kosova, koji su na Mundijalu u Rusiji pokazujući albanskog dvoglavog orla provocirali srpske reprezentativce, izazvao u Švajcarskoj veliku polemiku i uzburkao javnost, ta reč je dobila titulu „reč godine“.

Dvoglavog orla (doppeladler nem.) na utakmici Svetskog prvenstva u Rusiji između Švajcarske i Srbije pokazivali su Đerdan Šaćiri i Granit Džaka. Njihov potez je polarizovao švajcarsko društvo, a postavljalo se čak i pitanje lojalnosti Švajcaraca stranog porekla koji imaju dvojno državljanstvo.

„Dvoglavi orao je 2018. izazvao veliku buru i još će se dugo pominjati u debatama“, navodi se u obrazloženju odluke Ciriškog univerziteta za primenjenu nauku (ZHAW) prilikom izbora reči godine.

Ta reč je pobedila i na nemačkom i na italijanskom govornom području.

Ta visokoškolska ustanova je, prilikom utvrđivanja reči godine, analizirala najveću arhivu tekstova Švajcarske i desetočlani žiri je imao u vidu i ono o čemu se najviše pričalo u ovoj godini.

Reč godine u Švajcarskoj se utvrđuje od 2003. godine, a od prošle godine odgovornost za to preuzeo je departman za primenjenu lingvistiku ciriške visoke škole.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 06. dec 2018, 19:18) - anonymous [neregistrovani]

I mi imamo...

...dvoglavog orla,zar ne!?

(četvrtak, 06. dec 2018, 18:50) - anonymous [neregistrovani]

на обе стране

Двоглави орао може да значи и да се чувамо од спољног непријатеља, али исто тако и од домаћих, који раде за туђи интерес.

(četvrtak, 06. dec 2018, 18:05) - anonymous [neregistrovani]

Dvoglavi orao

Sto se naseg dvoglavog belog tice jos je moj pradeda 1900-1992 govorio da on nema dve glave nego gleda i prema istoku i prema zapadu cuvajuci svoje gnezdo....