I svet zna za najčudnije turističke atrakcije Banata – Rokija i Most na suvom

Sajt koji se bavi putovanjima i zabavom „Kalčer trip“ objavio je listu najčudnijih turističkih atrakcija u Srbiji. Dve su smeštene u Banatu – spomenik filmskom junaku Rokiju Balboi u Žitištu i zrenjaninski Most na suvom.

Četrdesetogodišnji Bojan Marčeta jedan je od idejnih tvoraca spomenika Rokiju Balboi u Žitištu, filmskom junaku koji već 11 godina krasi centar ovog banatskog mesta. Sajt Kalčer trip (Culture Trip) koji se bavi putovanjima i zabavom, spomenik Rokiju u Žitištu svrstao je među 10 najčudnijih atrakcija u Srbiji.

„Pročulo se Žitište, a to je bio cilj u stvari. Nije u pitanju Stalone, nije u pitanju priča Amerika-Rusija-Srbija, nego je simbolika koju lik Roki nosi, a to je simbol upornosti, borbe, želje za pobedom, i Žitištu i uopšte meštanima i Srbiji treba u stvari te želje i borbe da nešto ide nabolje“, objašnjava Bojan.

Roki je tako postao mesto dogovorenih susreta u Žitištu, a nedaleko odatle – u Zrenjaninu još jedna najčudnija turistička atrakcija Srbije: Most na suvom. Most koji je 1985. godine ostao bez reke, tačnje rukavca Begeja, kada su napravljena tri jezera u centru grada.

Meštani Žitišta rado pokazuju ovaj most jer, kako kažu, niko drugi nematako nešto. Ima i onih koji primećuju da binjegov izgled mogao da se popravi, da se rekonstruiše.

Sajt Kalčer trip do lokacija je došao na preporuku posetilaca i turista.

„I dan danas naši gosti, kojih je ovde iz okruženja puno, a pogotovo iz inostranstva sve više, znaju za ovu našu atrakciju i dolaze, pitaju i vodimo ih da vide. Prosto, Most na suvom je nešto što nema niko!“, ističe Zoran Ljubotina, direktor Turističkog centra Zrenjanina.

I dok se u Zrenjaninu Most na suvom prepušta zubu vremena, jer je uklanjanje skupo, u Žitištu redovno paze i održavaju svoj spomenik Rokiju. Zanimljivo i danas ne prestaju prepirke meštana da li je trebalo da obe ove atracije budu tu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара