„Bog haosa“ na ivici supernove

Dvojne zvezde u sistemu udaljenom 8.000 svetlosnih godina od Zemlje, odmah pored sazvežđa Škorpija, na ivici su binarne supernove, koja bi mogla da proizvede prvu eksploziju gama zraka na Mlečnom putu.

Australijski naučnici na Univerzitetu u Sidneju otkrili su par retkih, starih i nestabilnih zvezda na ivici supernove. Kada se to desi, utvrdili su da postoje dobre šanse da proizvedu nešto još neobičnije i ređe – eksploziju gama zraka.

Koliko su ti događaji nasilni i haotični najbolje ilustruje činjenica kolika se energija oslobađa – eksplozija gama zraka daje više energije u deset sekundi nego što naše Sunce oslobodi u deset milijardi godina.

Gamazračne eksplozije su jedni od najsilnijih događaja u svemiru. Sistem sa pomenutim dvojnim zvezdama nazvan je Apep, po egipatskom bogu haosa.

„Ovo je prvi takav sistem otkriven u našoj galaksiji. Nismo ni pretpostavljali da bismo tako nešto mogli da pronađemo u našem dvorištu“, rekao je astronom Džozef Kalingam sa holandskog Instituta za radio-astronomiju.

Dve zvezde u pomenutom sistemu poznate su kao zvezde Vulf-Rajet. One su izuzetno vruće, svetle i stare i obično imaju 25 puta veću masu od Sunca.

Pomenuti par u sistemu Apep gubi masu izuzetnom brzinom, hrleći prema svom kraju. Zato što ova faza supermasivnih zvezda ne traje dugo, zvezde Vulf-Rajet su prilično retke, pošto znamo za tek stotinak u čitavom Mlečnom putu, koji ima procenjenih 100 milijardi zvezda.

Zbog toga je sistem sa dvojnim zvezdama tipa Vulf-Rajet izuzetno otkriće.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво