„Bog haosa“ na ivici supernove

Dvojne zvezde u sistemu udaljenom 8.000 svetlosnih godina od Zemlje, odmah pored sazvežđa Škorpija, na ivici su binarne supernove, koja bi mogla da proizvede prvu eksploziju gama zraka na Mlečnom putu.

Australijski naučnici na Univerzitetu u Sidneju otkrili su par retkih, starih i nestabilnih zvezda na ivici supernove. Kada se to desi, utvrdili su da postoje dobre šanse da proizvedu nešto još neobičnije i ređe – eksploziju gama zraka.

Koliko su ti događaji nasilni i haotični najbolje ilustruje činjenica kolika se energija oslobađa – eksplozija gama zraka daje više energije u deset sekundi nego što naše Sunce oslobodi u deset milijardi godina.

Gamazračne eksplozije su jedni od najsilnijih događaja u svemiru. Sistem sa pomenutim dvojnim zvezdama nazvan je Apep, po egipatskom bogu haosa.

„Ovo je prvi takav sistem otkriven u našoj galaksiji. Nismo ni pretpostavljali da bismo tako nešto mogli da pronađemo u našem dvorištu“, rekao je astronom Džozef Kalingam sa holandskog Instituta za radio-astronomiju.

Dve zvezde u pomenutom sistemu poznate su kao zvezde Vulf-Rajet. One su izuzetno vruće, svetle i stare i obično imaju 25 puta veću masu od Sunca.

Pomenuti par u sistemu Apep gubi masu izuzetnom brzinom, hrleći prema svom kraju. Zato što ova faza supermasivnih zvezda ne traje dugo, zvezde Vulf-Rajet su prilično retke, pošto znamo za tek stotinak u čitavom Mlečnom putu, koji ima procenjenih 100 milijardi zvezda.

Zbog toga je sistem sa dvojnim zvezdama tipa Vulf-Rajet izuzetno otkriće.

broj komentara 10 pošalji komentar
(četvrtak, 22. nov 2018, 18:56) - kONFUCIJE [neregistrovani]

陰陽 / 阴阳

Bilo je krajnje vreme da ukapirate odakle smo stigli, a za one koji ne znaju,pa to je Yin Yang !?
Ostaje i dalje tajna, odaklu su bre Srbi dofurali? Nebeski narod, nigde neba nema !?

(četvrtak, 22. nov 2018, 14:51) - Igi [neregistrovani]

Lele :)))

8000 svetlosnih godina udaljeno, a kaze”... Нисмо ни претпостављали да бисмо тако нешто могли да пронађемо у нашем ДВОРИШТУ“

(četvrtak, 22. nov 2018, 13:20) - anonymous [neregistrovani]

Otkriće

Nečega što danas možda ne postoji pa kakvo je to otkriće kada kasnmo 8000 godina..Eto šta mi učimo u knjigama nepostojeća naučna dostignuća koja nicem ne služe.

(četvrtak, 22. nov 2018, 13:12) - anonymous [neregistrovani]

neverni Toma

@Gde to piše; to što ti ne veruješ to je tvoj problem. postoje vernici i nevernici.

(četvrtak, 22. nov 2018, 12:18) - anonymous [neregistrovani]

gama zraci i ljudi

Pa mi ljudska bica smo inace gamad-virusi na Zemlji koji unistavaju Zemlju i ostale Zemljine stanovnike (sto je dokazano) pa nam i trebaju gama zraci da nas ptamane da bi Zemlja mogla funkcionisati prirodnim i normalnim putem.

(četvrtak, 22. nov 2018, 12:06) - ☺ [neregistrovani]

re: Dvojne zvezde u sistemu udaljenom 8.000 svetlosnih godina od Zemlje, odmah pored sazvežđa Škorpija, na ivici su binarne supernove, koja bi mogla da proizvede prvu eksploziju gama zraka na Mlečnom putu


Šta?

(četvrtak, 22. nov 2018, 11:33) - borko [neregistrovani]

A sta ce biti s nama?

Niste jos samo rekli sta ce biti s nama kad nas pogodi to gama zracenje?

(četvrtak, 22. nov 2018, 08:15) - anonymous [neregistrovani]

Cekaj malo

Udaljene su 8000 svjrtlosnih godina. Znaci ono sto mi sad vidimo desilo se prije 8000 godina. I onda kazemo da se nalaze na ivici?
Zivot nije naucnofantasticni film.

(četvrtak, 22. nov 2018, 00:49) - soko [neregistrovani]

koff

treba ulagati vise novca u istrazivanje svemira ima mnogo interesantnih dogadjaja koji se desavaju u nasem univerzumu...

(četvrtak, 22. nov 2018, 00:42) - anonymous [neregistrovani]

Gde to piše

Ja to vama ništa ne verujem jer su to sve pretpostavkine pretpostavke pretpostavka. Kao neko može da vidi nešto što je toliko udaljeno da svetlosti treba 80 godina da dođe tamo a mi kao vidimo i znamo šta je a onaj avion još nisu pronašli a pao pre 3 godine kažu duboko ima par kilometara.