„Nedelja italijanske kuhinje“, ljubav, ali i zdravlje, na usta ulaze

Čak i ako pripadate manjini koja od Italije nije ni Trst videla, sigurni ste u svoje poznavanje nekad susedne, ali i dalje veoma nam bliske i voljene kulture. Od mode, preko filmova, muzike, načina života, pa zaključno sa hranom, oznaka „Napravljeno u Italiji“ imala je na nas magično dejstvo.

Besparica je u međuvremenu učinila svoje, pa je od Italije u prosečnom srpskom domu ostalo samo parče pice i ono što samo mi smatramo špagetama bolonjeze.

Da je vreme za ponovno upoznavanje, treći put nas podseća zov „Nedelje italijanske kuhinje“. Među 110 zemalja i 1.300 događaja našli su se i Beograd, Niš, Novi Sad i Subotica.

„Cilj nije samo da se zadovolji hedonizam, već da se ujedine i privreda i kultura i tradicija i da se pokaže šta to mediteransku kuhinju čini najzdravijom na svetu“, kaže ambasador Italije, Karlo Lo Kašo.

Da je u pitanju mnogo ozbiljniji posao nego što je samo prezentacija restoranskog menija, potvrđuju brojke koje je otkrila direktorka Agencije za spoljnu trgovinu u Beogradu Marina Skoljomiljo – za promociju italijanskih proizvoda u Srbiji, njihova vlada samo ove godine, uložila je 340 000 evra.

Kako i ne bi, kad Italiji njena prehrambena industrija godišnje donese neverovatnih 220 milijardi evra prihoda.

Ambasador Lo Kašo kaže da deo tog novca odlazi i za drugu stranu – za promociju srpskih proizvoda u Italiji, pa otuda i vest da će Italija biti zemlja-partner sledećeg Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

„Do tada, ko može to sebi da priušti, pravi ukus Italije može osetiti i u
nekom od 28 naših restorana koji će do 25. novembra nuditi autentične jelovnike od autentičnih italijanskih sastojaka. Ostali će se zadovoljiti i predavanjima o istoriji italijanskih sireva, o njihovom prelasku od hrane siromašnih do trpeze bogatih i baroknom ulasku u umetnost. Iz Bolonje dolazi profesor književnosti koji će nam u najlepšim stranicama italijanske književnosti otkriti mirise iz kuhinje. Hrana je način izražavanja i kultura sama po sebi", podseća David Skalmani, direktor Italijanskog kulturnog centra.

Biće upriličen i mini-sajam namenjen privrednicima i seminari namenjeni budućim majstorima mediteranske kuhinje.

Ako sve to propustite, uvek ostaje mogućnost da u najbližoj samoposluzi častite sebe flašom italijanskog maslinovog ulja. Njegove blagodeti dobro su nam poznate. Dokazuje to i podatak da je samo u ovoj godini u našim radnjama, prodaja maslinovog ulja uvećana za više od 70 odsto.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво