Prirodnjaci u odbrani Dejvida Atenbora: Spasavanje pingvina ispravno

Vodeći prirodnjački snimatelji i producenti ustali su u odbranu filmske ekipe Dejvida Atenbora, koja snima najnoviji „Bi-Bi-Sijev“ dokumentarac "Dynasties", i njihovoj odluci da se umešaju i spasu grupu pingvina zarobljenih u klancu.

Nepisano pravilo jeste da ekipe na snimanju prirodnjačkih filmova ne treba da se mešaju u događaje koje pokušavaju da uhvate na kameri. Uprkos tome, ekipa serijala Dynasties uskočila je kada je videla pingvine u nevolji.

Pingvini su se našli u klancu nakon što ih je vetar odneo ili se parče leda na kojem su stajali odlomilo, pa su se survali u podnožje. Filmska ekipa je napravila improvizovanu rampu, kako bi pingvini uspeli da se popnu i spasu.

Ipak, brojni prirodnjaci ustali su u odbranu, kako ga je okarakterisao Bi-Bi-Si Zemlja, „poteza bez presedana“, prenosi Gardijan.

Veteran i jedan od najboljih prirodnjačkih kamermana, Dag Alan, opisao je princip nemešanja kao „kardinalno pravilo“, ali u određenim situacijama.

„Ukoliko, primera radi, posmatrate predatora i njegov plen, ključno je da vaše prisustvo nema uticaja na ishod“, istakao je Alan.

Sa druge strane, Alan navodi da intervencija Bi-Bi-Sijeve ekipe za njega ne predstavlja problem.

„Da li da se umešate ili ne odlučujete na osnovu onoga što u trenutku zateknete. Apsolutno je pogrešno da se mešate ukoliko je u pitanju odnos grabljivca i lovine, ali u ovoj situaciji je u redu. Sve što su uradili jeste da su pingvinima napravili izlaz“ objašnjava Alan.

Filip Oar, autor i reditelj, smatra da bi kako god postupili, nekoga naljutili. Prisetio se da se i sam našao u sličnoj situaciji kada je snimao dokumentarac kod Šri Lanke o ulješurama.

„Kada se jato kitova-ubica pojavilo da lovi ulješure, shvatio sam da se moj brod nalazi između lovaca i njihove lovine. Bila je to teška odluka. Iako nisam želeo da vidim da neki kit umre, bilo je veoma realno da je naše prisustvo iritiralo prirodni instinkt i potrebe jedne od dve vrste kitova“, objasnio je reditelj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво