Četiri hiljade godina stari termitnjaci se vide iz svemira

U severoistočnom Brazilu otkrivena je ogromna mreža termitnjaka, koja pokriva površinu veličine Velike Britanije.

Kako se navodi u istraživanju objavljenom u listu Karent bajolodži (Current Biology), mreža pravilno raspoređenih termitnjaka datira od pre 4.000 godina i prekriva površinu od 230.000 kilometara kvadratnih u pretežno neistraženom regionu severoistočnog Brazila.

Termitnjaci, visoki dva i po metra i prečnika devet metara, građeni su i nadograđivani hiljadama godina. Za njihovo stvaranje odgovorni su termiti vrste Syntermes dirus, čiji vojnici spadaju u neke od najvećih termita na svetu, a lokalna amazonska plemena ih često koriste kao hranu.

Žive pod zemljom i noću se hrane mrtvim lišćem sa šumskog poda. Slepi su, poput većine termita, ali su vojnici veoma agresivni i svojim ugrizom mogu da probiju ljudsku kožu.

Stiven Martin, vođa istraživanja i entomolog na Univerzitetu u Salfordu, kaže da je mreža tunela građena tako da se vrlo lako mogu prokopati male i privremene vertikalne grane koje izbijaju na površinu i koje omogućavaju termitima da prikupljaju hranu blizu njih. Tako su sigurniji od predatora, jer mogu brzo da se vrate u bezbedne tunele.

Ovi termiti se isključivo hrane mrtvim lišćem koje otpada sa katinga vegetacije, koja je karakteristična za taj region i čije lišće pada jednom godišnje, pa je mreža tunela ključna da stignu i što pre prikupe lišće sa velikih površina.

„Samo zamislite da su supermarketi otvoreni jedan dan godišnje. Oni koji bi mogli brzo da prelaze velike razdaljine nakupili bi najviše hrane i imali najveću šansu da prežive“, objasnio je Martin.

broj komentara 8 pošalji komentar
(utorak, 20. nov 2018, 12:37) - Iz dijaspore [neregistrovani]

Re: Srpski

Zemljače, imam ozbiljne primedbe na tvoj komentar:
1. "grabljivac" i "predator" nisu sinonimi. Predator je biće (odnosi se i na ljude!!!) koje svoju žrtvu lovi uporno je prateći i tragajući za njom. Predator je veoma posebna kategorija grabljivca, to je lovac koji kada jednom krene ne zaustavlja se dok žrtvu konačno ne uhvati - a to može da traje veoma dugo, danima, pa i nedeljama. Predator neprekidno traga i lovi.
Većina grabljivaca nije uporna, nego pokuša ovde...pa onde...gde mu uspe - tamo ulovi;
2. Ako ćemo o glupostima, onda je tvoje upoređenje u vezi kupaca i Lidla - baš čista glupost;
3. Vidljivost iz svemira je neuporedivo bolja i preciznija, nego vidljivost sa Zemlje. Tako su bar rekli svi kosmonauti, a i satelitski snimci to potvrđuju.
Treba malo šire i ljudskije gledati na stvari. Pozdrav!

(utorak, 20. nov 2018, 11:59) - anonymous [neregistrovani]

Srpski

Kad već pomenu čovek srpski, mravi i termiti nisu isto, ali ne srpskom se kaže "grabljivci", a ne "predatori". Takođe, da supermarketi rade samo jedan dan, najviše bi kupili oni koji dođu u 5 ujutru, kao u slučaju Lidla, kao i oni koji najbliže stanuju. Nema veze koliko brzo neko pređe udaljenost, ako je daleko i kasno ustane ostaće gladan. Dakle, poređenje vam veze nema. I konačno, nešto što je tako malo ne vidi se sigurno iz svemira. Mogu samo da se vide ove rupe, kada su tako grupisane, ali i tada samo kroz objektiv teleskopa i to kada se snimak dobrano uveliča. Sve u svemu, upropastili ste relativno zanimljivu priču gomilom gluposti.

(utorak, 20. nov 2018, 11:40) - Milan [neregistrovani]

Zato

Zato sto to nisu mravi nego termiti.

(utorak, 20. nov 2018, 10:58) - anonymous [neregistrovani]

?!

Možda zato što termiti i mravi nisu isto..? :D

(utorak, 20. nov 2018, 07:47) - anonymous [neregistrovani]

Tozo

Zasto mravinjak Kad termiti nisu mravi.termiti pripadaju familiji bubasvaba.pozdrav is melburna.

(utorak, 20. nov 2018, 07:02) - M [neregistrovani]

Zato

Zato sto to nisu mravi nego termiti. Mogao si bar da izguglas pre nego napises komentar.

(ponedeljak, 19. nov 2018, 20:36) - anonymous [neregistrovani]

daa

ali ne znamo kako izgledaju , zasto nema slike termita nego samo zemlje ?

(ponedeljak, 19. nov 2018, 20:00) - anonymous [neregistrovani]

Zasto?

Ne napisete lepo na srpskom "mravinjak" :D