Časovnik koji je svog izumitelja koštao milione

Inženjer i amaterski izumitelj Tomas Bromli iz Hala u Velikoj Britaniji, napravio je 1961. godine jedan od prvih digitalnih časovnika na svetu u svojoj šupi. Patent za dizajn imao je još tri godine, ali ga nije obnovio, što ga je potencijalno koštalo više miliona funti.

Prototip časovnika "Digitron Electric Clock" prodat je nedavno na aukciji u Beverliju u Istočnom Jorkširu za 520 evra.

Aukcionar Džon Hauli istakao je da je Bromli dobio priznanje "Salon des Inventors" u Briselu 1964. godine za prototip, a da bi bio multimilioner da je obnovio patent.

„Godinu dana nakon što je patent istekao, jedan japanski proizvođač izbacio je skoro isti časovnik i prodao hiljade komada“, kaće Hauli.

Tomasov sin, Dejvid, kaže da je njegov otac dobio i poslovne ponude da napravi još časovnika, ali da nije imao dovoljno sredstava da započne proizvodnju.

Dejvid navodi da mu je bilo teško da se odvoji od časovnika, ali da su on i njegova sestra odlučili da ga, ipak, prodaju nakon majčine smrti.

Svog oca je opisao kao električnog inženjera po danu i izumitelja noću, prisećajući se da bi često veoma kasno izlazio iz šupe. „Bio je kao neki ludi profesor“, kaže Dejvid.

Tomas Bromli, koji je preminuo 1990. godine, takođe je izumeo zavese koje se automatski zatvaraju kada sunce zađe.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи