Da li kućni ljubimci liče na vlasnike?

Da li se sličan sličnome raduje, ili se ipak suprotnosti privlače? Nepisano je pravilo da bračni partneri i cimeri vremenom počinju da liče jedni na druge. A mogu li i ljubimci da počnu da liče na svoje vlasnike ili je to samo želja vlasnika, proveravala je ekipa RTS-a.

Za ovaj specifičan eksperiment pronašli smo tri vlasnika i njihove ljubimce. Na prvi pogled nismo uočili preteranu sličnost među njima, ali su nam vlasnici rekli da nije jedino prostor ono što dele sa ljubimcima.

Tako Branko Džombić kaže da on i njegov pas Boža obožavaju da dugo spavaju, ali i da su zamenili noć za dan. Ivana Džamić i ljubimac Leo uživaju u dugim šetnjama, ne vole kišu i čak oboje pate od alergije na polen, ali i tvrdoglavosti.

Dobrota, nežnost i lojalnost su osobine koje krase Loru, bar tako kaže njen vlasnik, pisac Vladimir Arsenijević.

A da li i on poseduje te osobine?

„Kod mene nije situacija da samo ja i Lora spram ostatka sveta postojimo. Lora je pas koji pripada meni i Mileni, koja je moja životna partnerka i zaista ovako zajednički učestvujemo u tom, reč je o jednom triju, tako da u tom smislu ja dosta prepoznajem i nekih Mileninih osobina kod Lore. Ja mislim da verovatno kao i kod deteta liči i na mamu i na tatu“, u šali kaže Arsenijević.

Kada ljudi provode dosta vremena zajedno, važi nepisano pravilo, da počnu da liče jedni na druge. Da li je takva situacija i sa ljubimcima i vlasnicima? Odgovor tražimo od doktora veterinarske medicine.

„Mnogi bi želeli to da čuju da ljubimac liči na njih. Međutim, mi učimo našeg kućnog ljubimca ono što mi hoćemo, dosta toga kućni ljubimac sam nauči, jednostavno, jer prati vlasnika i njegove navike, tako da vremenom i postane u nekim stvarima i sličan svom vlasniku, ali ne mogu da kažem da jednostavno počnu da liče“, objašnjava veterinar Igor Nenadović.

Iako bi mnogi vlasnici želeli da ljubimci budu njihova slika i prilika, to najčešće nije slučaj.

Ako je verovati veterinarima, vlasnik i ljubimac mogu da dele iste navike, ali ne i osobine. Možda kada bi delili i osobine, manje bi bilo napuštenih životinja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво