„Stražar pred Đerdapom“ sija novim sjajem

Golubačka tvrđava, jedno od najlepših utvrđenja na Dunavu, ponovo u punom sjaju stražari pred Đerdapom i privlači znatiželju turista iz čitavog sveta.

Njena rekonstrukcija započeta još 2014. godine privodi se kraju. U toku su završni radovi u unutrašnjosti.

„Trenutno se završavaju radovi na krovu palate, postavljaju podne pločice unutar palate, radi se prezervacija posebnog objekta ispod Šešir kule, koji mi zovemo kantina i radi se na stepenicama u kuli šest“, navodi Iskra Maksimović, direktorka Tvrđave „Golubački grad“.

Kraj radova predviđen je za peti decembar, a od marta sledeće godine posetioci će moći i da uđu među zidine Golubačkog grada. Turista već ima u velikom broju.

Ove godine 75.000 njih posetilo je srednjovekovnu tvrđavu. Polovina su bili stranci, uglavnom Rumuni, a preko 3.500 turista stiglo je Dunavom, kruzerima. Obnovljeni Golubački grad novi je adut u srpskoj turističkoj ponudi.

„Ovo kada sada vidite zaista je vredelo čekati. Ovo je jedna od najlepših tvrđava na Dunavu. Činjenica da se nalazi na ulazu u Đerdapsku klisuru, čitavoj ovoj atrakciji daje jednu posebnu važnost. Siguran sam da u perspektivi ovo može da bude jedna od važnijih turističkih atrakcija u čitavoj zemlji“, ističe Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Rekonstrukcija Golubačke tvrđave, sa izgradnjom tunela na Đerdapskoj magistrali i pristupnim saobraćajnicama, koštala je 7,8 miliona evra. Najveći deo finansirala je Evropska unija preko austrijske razvojne agencije ADA, koja je takođe dala 800.000 evra.

„Ponosni smo na rezultat i obnovljene velike zgrade poput palate. Drago nam je i da Srbija sada ovo može da koristi i kao turistički objekat“, kaže Klaus Keper iz austrijske razvojne agencije ADA.

Nije poznato ko je izgradio Golubačku tvrđavu. Ona se prvi put pominje 1335. godine, a kroz istoriju bila je ugarska, turska i srpska.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво