Ajša, Mango, Aks i Mik Avala u borbi protiv kriminala

Među pripadnicima policije je i jedna neobična četa koju čine i psi. Oni imaju različite zadatke kao što su traganje za eksplozivima, opojnim materijama ali i hvatanje kriminalaca. Rade u timu sa ljudima koji kažu da su im psi partneri i da brinu jedni o drugima. Priča će biti emitovana u emisiji „Pravac 202“ na Dvestadvojci, ali je novinarska ekipa zabeležila i sliku ove posebne čete.

Ajša je poseban pas koji ima posao. O njoj brinu četiri vodiča službenih pasa pri posebnoj jedinici policije – Policijskoj brigadi iz sastava PU Beograd.

Ajšin posao podrazumeva da radi u timu sa čovekom.

„Kao što se patrola sastoji od dva policajca, tako smo nas dvoje patrola. Zajedno radimo i čuvamo jedno drugo", kaže Danko Jovanović iz čete vodiča službenih pasa.

U policijskoj službi u Beograd ima četrdesetak odraslih pasa kao i šest štenaca. Postoje službeni psi tragači, odnosno istražni psi.

„Obučavaju se za pronalaženje i hvatanje odbeglih izvršilaca krivičnih dela, za pronalaženje i otkrivanje eksplozivnih materija i naprava i opojnih materija", objašnjava kapetan policije Bojan Gavrilović, v. d. komandira čete vodiča službenih pasa.

Tako je na primer Ajša specijalac za pronalaženje eksploziva. Iskusna je u poslu i detaljno radi pretragu.

Međutim, postoje i mlade snage, kao što je Mango, koji je u završnoj fazi obuke i postaje specijalac. Njegova zadatak je otkrivanje opojnih materija i droga.

Osim istražnih, u službi rade i zaštitni psi koji se koriste u pozorničkim i patrolnim delatnostima, u akcijama održavanja javnog reda i mira. Jedan od njih je Aks, koji ume čak i da salutira svom vodiču.

Neki psi, kao što je Mik Avala, imaju opasnije zadatke, da hvataju naoružane kriminalce.

Svaki službeni pas ima svoj boks, obezbeđeni su im nadzor i nega.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи