Nju Delhi se ne vidi od dima od petardi!

Indijsku prestonicu Nju Delhi prekrio je gust smog, a kvalitet vazduha dostigao je opasne granice, nakon što je na desetine hiljada ljudi bacalo petarde tokom proslave velikog hinduističkog praznika svetlosti Divalija.

S obzirom na to da su škole zatvorene tokom praznika, mnoga deca su ostala kod kuće i da bi izbegla zagađenje koje se, prema navodima američke ambasade, povećalo tri puta u odnosu na prethodan dan.

U pitanju je zagađenje koje je 20 puta veće od onog što se, prema parametrima Svetske zdravstvene organizacije, smatra bezbednim i ozbiljno može da pogorša stanje kod srčanih i plućnih bolesnika, prenosi AP.

Vlada smatra da je zagađenje rezultat kombinacije paljenja poljoprivrednog zemljišta i petardi.

Indijski institut za tropsku meteorologiju je saopštio da će pojačan vetar, koji se očekuje, smanjiti koncetraciju zagađujućih čestica za dva do tri dana.

Među onima koji su slavili, mnogi nisu poštovali naredbu Vrhovnog suda da se pirotehnička sredstva mogu koristiti samo između 20 i 22 sata u sredu. Naloženo je i da mogu da se proizvode i prodaju samo petarde koje manje zagađuju vazduh.

Ove nedelje vlasti su pokušale da smanje prašinu vodom koju su polivali u mnogim naseljima, a građevincima su naložili da prekriju lokacije na kojima se gradi.

Ministarstvo saobraćaja proverava autobuse koji ulaze u region da li imaju valjana dokumenta o izduvnim gasovima, preteći da će kazniti one koji ih nemaju.

Indijska vlada je zabranila dizel vozila starija od deset godina, a u sredu je zabranila i ulazak u Nju Delhi kamionima koji koriste dizel gorivo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво