Novi šumadijski šarac biće brži od vranca i lepši od lipicanera

Mnogi domaćini turizam vide kao šansu za opstanak sela. Radoje Vasiljević iz sela Kutlovo nadomak Kragujevca dosetio se da bi šareni konji mogli da pomognu u promociji njegovog kraja. Zato je u svojoj ergeli odlučio da stvori novu vrstu, atraktivnog šumadijskog šarca.

Нови шумадијски шарац биће бржи од вранца и лепши од липицанера Нови шумадијски шарац биће бржи од вранца и лепши од липицанера

Ovo je holandsko-šumadijski bračni par. Muž šarac iz Amsterdama, supruga Kragujevčanka. Sreli su se na najvećoj farmi šarenih konja, u selu Kutlovo.

Ne zna se da li su ovo možda potomci čuvenog Šarca – konja Marka Kraljevića ili tek neki od 1.500 primeraka koliko je američka vlada 1955. godine poslala tadašnjoj Jugoslaviji. Kako god, na ranču u Kutlovu je u toku projekat stvaranja novog šumadijskog šarca.

U Radojevu ergelu pre pola veka nije stigao američki poklon, već je šarene konje nasledio od dede. Kaže da su ovi konji u Šumadiji postali prava retkost, pa je odlučio da ih oživi.

„Uključeni su i veterinari i doktori poljoprivrednih nauka i konjičke sudije, tako da jedan tim ljudi radi na tome. Imamo nameru da u čitav taj program uključimo do 50 kobila“, objašnjava vlasnik ergele Radoje Vasiljević.

Koble su uglavnom iz Šumadije, dok pastuvi stižu iz najpoznatijih evropskih ergela.

„Nama je stalo da što više dobijemo u kvalitetu i jednostavno ovde su kobile od 160 do 170 centimetara visine. Njih planiramo da uključimo u sve ovo“, kaže Radoje.

Novi šumadijski šarac, kaže, imaće sve najbolje osobine. Cilj je da bude brži od vranca i lepši od lipicanera.

„Jedan smer će biti stvaranje tog šarenog srpskog paradnog konja, ali ići ćemo i na stvaranje šarenog srpskog jahaćeg konja. S tim što ćemo za stvaranje šarenog srpskog jahaćeg konja koristiti isključivo arabere“, naglasio je ovaj ljubitelj konja.

Već 15 godina Radoje precizno vodi evidenciju o šarenoj familiji konja i isto toliko ih ima na svom imanju. Veruje da oni mogu postati prava atrakcija ovog kraja i okupiti najpre ljubitelje jahanja.

„Mnogo su bolji šarci za prezanje i za jahanje. Drugačiji im je hod, lepši je, lakše je, dok lipicaneri imaju žustriji temperament“, objašnjava Helena Perišić koja je na ergeli osnovala i sportski konjički klub „Šumadinac“.

Na ergeli se okuplja i veliki broj mladih. 

„Prvi put sam bila u nekom odnosu sa životinjama, razumeju, sarađuju i dosta može da se nauči od njih“, objašnjava Anđela Uštević, dok njena drugarica Jovana Stojković dodaje da bi svima preporučila da pokušaju da jašu jer je to nezaboravno iskustvo.

Iz meštovitih brakova prinova je već stigla. Tako je ova ergela bogatija za četiri nova šarca. Ekipa RTS-a krstila je dvomesečnu ždrebicu – dobila je ime Veselinka.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво