Drveni mobilni telefon, sledeća glavolomka majstor Rajka

Dok se mnoge kompanije utrkuju koja će napraviti najpametniji mobilni telefon, majstor Rajko u svojoj radonici na Miljakovcu izrađuje i čuva retke primerke fiksnih telefona. Ekipa RTS-a posetila je ovog neobičnog izumitelja.

Дрвени мобилни телефон, следећа главоломка мајстор Рајка Дрвени мобилни телефон, следећа главоломка мајстор Рајка

Uprkos tome što izgleda kao da ga je majstor Rajko Borić pozajmio iz muzeja, fiksni telefon koji je napravio radi i uz to je njegov najnoviji izum. Drvene telefone pravi već četiri decenije.

„To je bilo još davno u osmogodišnjoj školi, kada mi je profesor rekao da će da me obori na popravni iz ručnog rada, i onda sam ja počeo intenzivno nešto da radim i nešto da pravim“, seća se majstor Blagoje Rajko Borić.

Radni vek je proveo popravljajući telefone. Ljubav prema izradi drvenih nasledio je od dede koji ga je učio stolarskom zanatu.

„Prvo nije išlo i nije išlo i nije išlo, i napravim pa mi se ne sviđa pa rasturim, pa ponovo, pa ponovo. I onda je to jednog dana krenulo i svidelo mi se i ja sam počeo to da radim“, kaže Rajko.

Jedan telefon pravi i do mesec dana. Najbrižljivije bira drvo od koga nastaju njegovi izumi. Navodi da je za telefone najbolje drvo od oraha, ali i od trešnje i višnje.

Rajkovi proizvodi stigli su do Zanzibara, Amerike, Japana... Porudžbina ima, a za cenu ga često ne pitaju. Mada priznaje da se od svojih telefona teško rastaje.

„Ja to radim iz duše i onda mi je teško da nekome to poklonim jer onda dajem deo sebe. Ja ovde ugrađujem deo sebe. Hteo sam da napravim nešto ekstra i egzotično i da prodam da kupim auto, a kada sam video šta sam napravio onda nisam imao srca ni da prodam ni da poklonim“, priznaje ovaj majstor sa Miljakovca.

Svako drvo za njega je potencijalni telefon. Žice u panju prespoji kao od šale. U pravljenje drvenog mobilnog telefona tek planira da se upusti.

„U svakom panju ako ima mesta ja mogu da montiram telefon. Tako da to nije određen proces kako će to da ispadne i vajar kad radi on ne zna šta će da izađe na kraju. Samo treba da spakujem unutra da povežem, da ne mrda, mora čvrsto da stoji i ne sme da se pomera“, otkriva Rako neke tajne svog zanata.

Sav trud, kaže, pada u vodu ako telefon ne radi. Međutim, već duže vreme to mu se nije desilo.

Majstor Rajko pokazao je kako pravi telefon, a ekipa RTS-a uverila se da aparat radi. Nažalost, veza nije uspostavljena jer je bilo zauzeto.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво