Na obronke Goča po ručak iz prirode – pečurke

Gljive su posle insekata najbrojniji živi organizmi. Pretpostavlja se da ih ima i do pet miliona, a naučnicima je poznato tek 100.000 gljiva. Na Goču kod Kraljeva, gljivari su organizovali berbu, a potom i izložbu. Posetioci su bili osnovci iz Zemuna.

Sunčane obronke Goča obojene jesenjim bojama, pohodili su ljubitelji gljiva, u potrazi za ručkom iz prirode. Uvereni, da će osim jestivih bukovača, lisičarki, vrganja, rujnice i sunčanice, naći i one retke i zaštićene gljive.

„Sa nekih 18 koje su na evropskoj listi od 51 najređe gljive u Evropi ova teritorija specijalnog rezervata prirode spada u možda najbogatija zaštićena područja Evrope“, kaže Nenad Milosavljević iz Gljivarskog društva Šumadije iz Kragujevac.

Gljive nisu ni biljke, nisu ni životinje. Pripadaju posebnom carstvu. Od svih poznatih, ima samo pet odsto otrovnih.

Vesna Milosavljević, takođe iz Gljivarskog društva Šumadije iz Kragujevca savetuje obavezno konsultovanje sa poznavaocima gljiva pre branja: „Treba da odu u neko društvo i da nauče bar nekoliko vrsta i samo tih nekoliko vrsta da beru. Kad nauče dve-tri vrste spremaće vrlo ukusna jela“.

„Skoro 20 godina se bavim ovim, izučavam, berem, šetam po prirodi, vrlo često naberem i za ručak, delikatesne su“, kaže Milisava Mladenović članica kragujevačkog društva.

Nakon dobre berbe, deo gljiva je završio u loncu. I dok su pripremali gulaš, one vrednije, zaštićene vrste među kojima je i nova 19. pronađena u prirodnom rezervatu Goč Gvozdac, bile su izložene u prostoru nastavno-naučne baze Šumarskog fakulteta.

Posetioci, osnovci iz Zemuna koji trenutno borave na Goču, imali su mnogo pitanja, ali i dosta su naučili o gljivama.

Bila je ovo četvrta izložba gljiva na Goču, planini, koja osim po bogatstvu biljnog i životinjskog sveta, predstavlja pravi raj za pronalaženje i izučavanje gljiva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво