Oldtajmeri oduševili Rakovičane

Na parkingu ispred Opštine Rakovica organizivana je tradicionalna izložba oldtajmer vozila, četvrta po redu. Izložba oldtajmera održava se u sklopu manifestacije Dani Rakovice kojom ta opština obeležava svoj dan – 14. oktobar.

Олдтајмери одушевили Раковичане Олдтајмери одушевили Раковичане

Veliki broj građana koji su posetili izložbu, mogli su na parkingu ispred Opštine Rakovica da vide više od 50 oldtajmera, da se slikaju i da od vlasnika saznaju zanimljive priče koje stoje iza njih.

Najstarija vozila datiraju još iz dvadesetih godina prošlog veka, dok su podjednako atraktivni bili i četvorotočkaši stari „samo“ pola veka. Mesta je bilo i za „vespe“ i druge vremešne dvotočkaše.

Deo parkinga izdvojen je i za Agenciju za bezbednost saobraćaja, gde su građani mogli da oprobaju simulatore čeonog sudara i prevrtanja vozila, kao i takozvane „pijane naočare“ koje simuliraju vožnju u pijanom stanju.

Domaćin manifestacije bio je predsednik Opštine Vladan Kocić. Osim predsednika, događaju su prisustvovali i članovi Opštinskog veća Snežana Predojević, Darko Ignjatović, Tomislav Pantelić, Nebojša Ivanović, Novica Barjaktarović, Miloš Simić i Nenad Milenković, kao i pomoćnici predsednika Bojan Bogdanović i Mirjana Guteša.

Tokom izložbe, na parkingu se nalazio impozantan i vredan vozni park. Između ostalih „pozirao“ je i redak primerak „rols-rojsa“. Svoje mesto je imao i „fijat topolino“ poznatiji pod nadimkom „miki maus“ iz 1949. godine. Vozilo je dobilo nagradu na međunarodnom takmičenju u Novom Sadu, a poznat je po tome što se vozilo pojavljivalo u „Diznijevim“ crtanim filmovima o Mikiju Mausu.

Takođe, veliku pažnju je privukao i američki „ševrolet“ iz 1929. godine, često viđan u gangsterskim filmovima kao jedno od omiljenih vozila kriminalaca iz vremena Al Kaponea.

Na izložbi oldtajmera našao se i „fijat topolino 500-Ce“, vlasnika Dobrivoja Lazića koji je vozilo nabavio u raspadnutom stanju. Kao i svi ljubitelji oldtajmera, Dobrivoje je šest godina sakupljao delove kako bi na kraju dobio vozilo koje pleni lepotom i koje je u voznom stanju. Zanimljivo je da je zadnja rezervna guma po „šarama“ iz doba Musolonija, a unutrašnjost je opremljena autentičnim stvarima.

Zanimljiva je i priča o „fordu“ iz 1928. godine koji je pre desetak godina uvezen iz Amerike u veoma lošem stanju. Vlasniku Đorđu Erdeljanoviću su takođe bile potrebne godine da vozilo reastaurira i dobije „lepotana“ koji se pojavljuje u mnogim domaćim serijama, između ostalog i u hit seriji Senke nad Balkanom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво