Labudovo okno – utočište i gnezdilište zaštićenih vrsta ptica

U Beloj Crkvi na obali Dunava nalazi se Labudovo okno – jedno od najvažnijih zimovališta vodenih ptica u Evropi. Tu se okuplja oko 40.000 divljih gusaka i drugih strogo zaštićenih ptičijih vrsta, najveća je kolonija i lasta „bregunica“ u Evropi.

Smešteno između Deliblatske peščare na severu i Ramskog jezera na jugu, Labudovo okno je međunarodno značajno područje za ptice. Na njemu prezimljava veliki broj – divljih gusaka, pataka, galebova, a omiljeno je okupljalište najveće kolonije labudova u Srbiji.

„U decembru i januaru negde između 30.000 i 40.000 divljih gusaka mogu se naći na ovom području. Ovde na ovom području imamo i veliku koloniju lasti 'bregunica' koja je i praktično najveća u Evropi i broji oko 10.000 parova“, navodi Milivoje Vučanović, orintolog u društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Od 270 vrsta zabeleženih u Labudovom oknu, čak 60 su strogo zaštićene.

„Spisak vrsta je jako dugačak, spomenuću samo neke kao što je 'crni orao' ili 'guske crvenovoljke'. Te dve vrste su strogo zaštićene u svim državama na svetu i kritično su ugrožene, znači taksoni kojima preti izumiranje a mogu redovno u periodu migracije i zimovanja da se vide na Labudovom oknu. Nekada je moguće videti i više desetina primeraka gusaka 'crknogoljki', a 'crnih orlova' svega nekoliko na samom području", objašnjava Draženko Rajković, terenski orintolog u društvu za zaštotu i proučavanje ptica Srbije.

Područje je i veoma važno nalazište novih vrsta. Na poslednjem kampu, dok su hvatali i markirali ptice, orintolozi su drugi put u Srbiji videli „debelokljunu čigru“.

Još jedna specifičnost vezana je za Labudovo okno, a to je činjenica da je u neposrednoj blizini ovog područja, Dunav najširi u svom toku od izvora do ušća, a širok je sedam kilometara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи