Do 2030. godine rok da se zaustavi globalno zagrevanje, potrebna nova Amazonija

Države širom sveta moraju da preduzmu „hitne, dugoročne promene bez presedana u svim sferama društva“ kako bi se izbegle katastrofalne posledice globalnog zagrevanja, ističe se u novom izveštaju Međudržavnog panela o globalnom zagrevanju Ujedinjenih nacija.

Planeta će do 2030. godine dostići kritični prag od jednog i po stepena Celzijusa iznad temperaturnog proseka tokom predindustrijskog perioda, što će dovesti do ekstremnih suša, požara, poplava i manjka hrane, kojima će biti pogođeno za stotine miliona ljudi, navodi Si-En-En.

Rok do 2030. godine, koji će većina ljudi doživeti, zasnovan je na trenutnim nivoima oslobađanja gasova za efektom zelene bašte.

Čovečanstvo je već prevalilo dve trećine puta, jer je globalna temperatura već skočila za jedan stepen Celzijusa u odnosu na onu iz predindustrijskog perioda.

„Ovo je veoma zabrinjavajuće jer znamo kakvi će sve problemi zadesiti čovečanstvo ukoliko temperatura skoči još pola stepena. Tu su uključeni drastični toplotni talasi i vrela leta, viši nivo mora i ekstremne suše ili poplave, zavisno od delova sveta“, objašnjava Endrju King, profesor na Univerzitetu u Melburnu.

Nivo oslobađanja ugljen-dioksida u atmosferu morao bi do 2030. godine da bude smanjen na 45 odsto nivoa iz 2010. godine. Do 2050. godine morao bi da se smanji na nulu kako bi se temperatura održala na postojećem nivou.

Potrebna još jedna Amazonija

Direktor naftne kompanije „Šel“, Ben van Burden, rekao je da je pred čovečanstvom izuzetan izazov da ispuni uslove iz izveštaja UN-a.

Van Burden je istakao da samo povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora neće biti dovoljno, već da će morati da se pristupi ogromnom projektu pošumljavanja, koji bi trebalo da bude površine Amazonske prašume, prenosi Gardijan.

„Možete da održite povećanje na jednom i po stepenu, ali ne samo sa postojećim merama. Ono što mislimo da će pomoći je širokorasprostranjeni projekat pošumljavanja. Razmišljajte i još jednom Brazilu“, rekao je na konferenciji u Londonu.

„Nije dovoljno ono što mnogi misle. 'Malo ćemo da pojačamo solarnu energiju, malo od vetra i uspećemo'“, dodao je Van Burden.

UN je u izveštaju naveo da je pošumljavanje jedan od suštinskih scenarija potrebnih da se sprovedu da bi se zauzdalo povećanje globalne temperature.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво