Mladi premostili hiljade kilometara između Niša i Belgoroda

Bratimljeni pre četiri godine, Niš i ruski grad Belgorod, najboljim zalogom svojih bratskih veza smatraju prijateljstvo i saradnju među mladima. Uz studentsku razmenu i promociju kultura, 2.000 kilometara udaljeni-gradovi postaju bliži. Tome doprinose i poznanstva krunisana brakom i nagoveštaji novih ljubavi, što ovu srpsko-rusku priču čini pravom romansom.

Bila je to ljubav rođena na studentskoj razmeni. Sada je brak, nastavak školovanja i divno iskustvo života u dve domovine.

„Našla sam svoju ljubav. U Belgorodu smo počeli našu zajedničku istoriju i posle smo otišli zajedno u Niš“, kaže Snežana Laketić iz Belgoroda.

„Na drugoj sam godini magistrature, a Snežana je na prvoj i volimo kad smo ovde i tamo“, ističe Aleksandar Laketić iz Niša

Kako bi još više zbližili mlade bratskih gradova, osnovali su i Udruženje, a čuveni Univerzitet Šuhov, u Belgoradu, gde studiraju, mesto je na kome se sa posebnom pažnjom neguje ljubav prema Srbiji.

„To je pre svega, lep utisak koji oni steknu, odmah pri prvom kontaktu sa Srbima, sa srpskom kulturom, prosto, oseća se to kao nešto blisko“, navodi Viktorija Nikolajevna Rjapuhina, direktor Instituta za srpski jezik sa univerziteta „V.G. Šuhov“.

„Šuhov“, inače, obuhvata devet fakulteta, a među 25.000 studenata, više od 2.500 ih je iz inostranstva.

Teodora Cekić, studentkinja Fakulteta umetnosti sa istog univerziteta, kaže da se, uprkos tome što postoji blaga nostalgija, u Belgorodu oseća kao kod kuće, posebno zbog velikog broja prijatelja koje je stekla na studiranju.

Pokazalo se da je Belgorod mesto gde se ne stiče samo znanje, već i pravi prijatelji i iskrena ljubav. Delegaciju bratskog Niša, koja je autobusom prevalila dug put kroz četiri države, dočekali su belgorodski zvaničnici i studenti, ali i devojke, zainteresovane za naše mladiće.

„Na ovom putovanju nastala su neka nova prijateljstva, koja mogu da mi promene život“, navodi Ivica Stajković, iz Leskovca.

Prvi korak je načinjen. Možda uskoro, bratski Belgorod i Niš, Srbija i Rusija, u knjigu svojih porodica upišu nova imena.

broj komentara 0 pošalji komentar