Ukrali 123 mladunčeta kornjača sa Galapagosa

Lopovi na Galapagosu ukrali su 123 bebe džinovskih kornjača koje se smatraju simbolom jedinstvenog biodiverziteta tog ostrva i podsetnik na to kako je Čarls Darvin osmislio svoju teoriju o evoluciji.

„Kornjače su sve odjednom ukradene. To je pljačka“, izjavio je lokalni zvaničnik Vašington Peredes, prenosi britanski Miror.

Ostrvo Galapagos poznato je po svojoj flori i fauni, zaštićeno je i utočište je za desetine životinjskih vrsta koje nigde drugde ne mogu da se nađu na svetu.

Zbog svega toga hiljade turista posećuje ovo ostrvo svake godine, ali i lovokradice kojima je cilj da dođu do ovih egzotičnih vrsta.

Peredes je rekao da je uzgojni centar na kome su se nalazile kornjače slabo zaštićeno, bez bezbednosnih kamera ili svetlosnih senzora.

„Kornjače se tamo nalaze. Ukoliko neko želi da ode tamo tokom noći i ukrade ih, može to da uradi“, rekao je Peredes.

Krađu kornjača potvrdilo je i Ministarstvo za zaštitu životne sredine Ekvadora, koje je navelo da se radi o vrsti chelonoidis guntheri.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 06. okt 2018, 19:52) - Dejan M. [neregistrovani]

Osuda

u bilo kom obliku, za ljude koji se bave lovom a nisu lovci, jer lov osim ulova podrazumeva i zaštitu ulovljenih vrsta...

(subota, 06. okt 2018, 18:55) - anonymous [neregistrovani]

uzasno

uzasno je ukrasti zivotinja,isto kao je uzasno imati zivotinje sa lancem bilo da je to pas ,tigar ili slon, isto uzasno kao imati macku u kuci, daju je lekove da joj zabranu porodicu, ne vidi ništa od prirode ni miš, ni nebo, nema prijatelja osim gazde-ako se to smatra prijatelj kad joj tako ponaša... da li bi se njima svidelo da ih neko veza lancem i da zatvori u sobu za zivot ceo? pitam se. da li bi im se svidelo da im ukradu potomce? da li takve osobe vole zivotinje? :( uzasno sta covek radi samo da nahrani sujetu.

(subota, 06. okt 2018, 15:56) - marija [neregistrovani]

Jedno pricaju a drugo rade...

Od malih kornjaca prave se supe za bogatu klijentelu. Ovde u EU se vec moze poruciti meso od krokodila, antilope ili noja pretezno u azijskim restoranima.