Objavljene fotografije umalo kobnog susreta kineskog i američkog razarača

Nedavni susret američkog i kineskog razarača, „Dekejtura“ i „Luojanga“, u Južnom kineskom moru bio je veoma napet, sudeći po fotografijama na kojima se vidi da su se dva broda u jednom trenutku nalazila na manje od 45 metara udaljenosti.

Četiri fotografije objavio je sajt gCaptain, a njihovu autentičnost potvrdio je izvor portala Stars and Stripes, a pokazuju napet susret dva razarača blizu ostrva Spratli u nedelju.

Na fotografijama se vidi američki „Dekejtur“ (levo) pored kineskog razarača „Luojang“, koji je upućen da otera američki ratni brod u neutralne vode.

Čini se da „Luojang“ u jednom trenutku prilazi na manje od 45 metara od „Dekejtura“, što potvrđuje tvrdnje američke mornarice. Nakon bliskog susreta, razarač SAD počinje da manevriše kako bi izbegao sudar.

Peking nije odgovarao na optužbe SAD o opasnom prilaženju svog broda, ali je optužio Vašington za kršenje principa običajnog međunarodnog prava „slobode navigacije“ na morima.

Kinezi su saopštili da su, kako ih je američka mornarica okarakterisala „agresivni manevri“, imali cilj zaštitu suvereniteta.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво