Uz pomoć vampira Save Savanovića, Zarožje hoće na turističku mapu

Bajinobaštansko selo smešteno na putu ka Valjevu, Zarožje, pročulo se po neobičnom junaku, vampiru Savi Savanoviću od koga Zarožani žele da stvore i turistički brend. Za početak obnavljaju njegovu vodenicu.

Od kako se urušila vodenica u kojoj je nekada „vampirovao“ u mračnom tesnacu kraj reke Rogačice, podno malog zaroškog đavoljeg grada, najpoznatiji srpski vampir, kako kažu njegovi Zarožani, postao je beskućnik, pa je bio red da obnove vodenicu.

„Bio se naljutio opasno, ali ja mislim da će se odljutiti sada kad vidi svoju vodenicu da se gradi“, kaže Miodrag Vujetić iz Zarožja.

U selu među planinama generacijama se prenosi legenda o Savi, junaku priče Milovana Glišića. Posle devedeset godina iz 1880. kao i prvog domaćeg horor filma Leptirica od pre četiri i po decenije. I danas mnogi od njih veruju u predanje.

„Mene jeste dirao, ali to mnogi ne veruju. Ja znam da jeste tako“, ističe Slobodan Jagodić iz Zarožja.

Ako je Savin „takoreći kolega“, grof Drakula, postao planetarno poznat, zašto ne bi i Sava, pitaju meštani planirajući da do sledeće godine potpuno obnove vodenicu, a onda računaju na znatiželju turista koji im i sada često navraćaju.

„Ko ne veruje kad budemo uradili neka dođe, neka spava, ja ću ga častiti“, navodi Slobodan Jagodić.

Da se Sava vrati po treći put među Zarožane, ostavljaju mu čašicu dobrodošlice i veruju da su brojni leptiri oko Rogačice njegova prethodnica, ali i nagoveštaj turističkog razvoja za koji imaju volju, gostoprimstvo i neobičnog junaka.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво